Vše o uzení 1/2

Velikost textu: A A A

Vše o uzení 1/2

Ilustrační foto
  • autor: red
  • sdílet na

 Udit lze mnoho potravin

Uzení je unikátní v tom, že není problém udit celou řadu potravin, které dostávají velmi unikátní a lákavou chuť od samotného kouře. Variacím se meze nekladou a mnozí lidé dnes dokážou dát do udírny skutečně celou řadu pokrmů. Pokud se podíváme na to, co všechno je možné vyudit, patří mezi hlavní kategorie:

·         Maso
·         Ryby
·         Sýry

Kupte si kvalitní MED přímo od včelaře v Praze.

ZOBRAZIT

Uzení není realizováno jenom pro zlepšení chuti

Ta je také velmi důležitá, ale zároveň je třeba říci, že když máme zmapovat vše o uzení, nesmíme zapomenout na to, že to dokáže prodloužit trvanlivost potravin. Je to dáno tím, že je vytvořena neprostupná vrstva, skrz kterou se k jídlu nedostávají bakterie.

Udí se různým typem kouře

Jsou dvě možnosti, jak udit. Buď teplým kouřem, který má do osmdesáti stupňů u kterého je zaručen rychlý výsledek, ale kratší trvanlivost. Druhou možností je studený kouř, který má výrazně nižší teplotu. Zde se může udit dokonce až dva dny. Jídlo má často zajímavější chuť a má také mnohem delší trvanlivost.

Chuť je ovlivňována dřevem

Pokud se udí klasicky, hraje roli také použité dřevo. Konkrétně je nejlepší dřevo tvrdé, nebo dřevo z ovocných stromů. Každý jiný typ dokáže dodat jídlu jinou chuť, a proto je často kombinováno, stejně jako je často i různě zkoušeno.

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: jídlo, vaření

Diskuze k článku: 0 příspěvků

Pro přispívání do diskuse musíte být přihlášen/a.

Můžete si také přečíst

Výživa
Tofu? A to je vlastně co?

Už jste někdy jedli tofu? Ono je opravdu možné, že pokud nepatříte mezi zastánce zdravé výživy a pravidelně nenavštěvujete…

Výživa
Potraviny se skrytou silou

Naučte se, jaké jsou překvapující zdravotní přínosy známých a oblíbených potravin! Všichni víme, že mléčné produkty obsahují…

Ostatní
Celebrity a grilování, aneb elektrický gril ocení i ti nejnáročnější

Grilování se stává součástí života českých domácností. Nejde již jen o občasné grilovací párty, ale grily již pronikly do…

Zahrada
Recepty pro plynové grily a nejen pro ně

Blíží se grilovací sezóna a my vám proto přinášíme několik zajímavých a chutných receptů, které byste mohli vyzkoušet.Pro…

Hubnutí
Makrobiotika pro každého

Chcete trvale zhubnout bez jojo efektu a začít se zdravě stravovat? Pak je tu právě pro vás makrobiotika. Ucelený stravovací…

Výživa
Luštěniny: Cizrna beraní

Máte rádi luštěniny? Nestyďte se za plyny unikající z vašeho zažívacího traktu a dopřejte si pravou rostlinnou bílkovinu,…

Hubnutí
Jak se zbavit chuti na sladké?

Otázka, která u mnohých z nás vyvolává roztrpčení. Zbavit se chuti na sladké? To přece nejde! Ale ono to jde. A odpověď je…

Výživa
Být či nebýt vegetariánem...?

Toť otázka. Všechno má své pro a proti. Vegetariáni své vegetariánství považují za svaté, masaři své masařství za jedinou…

Výživa
Kalorické potraviny mohou snížit IQ dětí!

Z pohledu moderní medicíny je zřejmé, že dětská strava s vysokým obsahem tuků a cukrů může negativním způsobem…

 
Vítejte Krása a móda Rodina a vztahy Zdraví Vše Společnost Horoskopy
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt