Výhody a nevýhody používání olivového oleje v kuchyni

Velikost textu: A A A

Výhody a nevýhody používání olivového oleje v kuchyni

Ilustrační foto
  • autor: redakce
  • sdílet na

 Oproti našim babičkám máme při přípravě pokrmů jeden důležitý trumf, olej. Z oleje se stala stálice našich kuchyní. Podíváme-li se na současnou oblíbenost olejů, drží se na přední příčce olej olivový. Umíte ho ale správně používat? Využíváte správně jeho všech výhod a umíte správně zacházet i s jeho nevýhodami?

Výhody používání olivového oleje v kuchyni

Olivový olej se vyznačuje svojí značnou trvanlivostí. I po otevření si olivový olej udrží svoji neměnnou kvalitu až po dobu jednoho roku.
Nejzdravější a zdraví nejprospěšnější je olivový olej, který je lisovaný za studena, tzv. panenský olivový olej. Panenský olivový olej účinně bojuju s vysokým tlakem nebo rakovině.
Olivový olej se daleko hůře přepaluje. Byť se vám to může zdát zvláštní, při nižší teplotě se vám přepálí rychleji klasické české sádlo než olivový olej.
Pokud olivový olej použijete ke smažení, nemusíte ho jako všechny ostatní tuky zahřívat na správnou teplotu. Smaženou potravinu můžete vložit rovnou do studeného oleje.
Chuť kvalitního olivového oleje si nejvíce vychutnáte v zeleninových salátech. Olej do nich přidejte ještě před tím, než zeleninu osolíte. Olivový olej totiž krásně přilne k zelenině a ta si tím udrží všechny své přirozené šťávy a vodu v sobě.

Nechte si zpracovat osobní horoskop od astrologa

ZOBRAZIT

Nevýhody používání olivového oleje v kuchyni

Od nákupu olivového oleje vás můžou odradit usazeniny na dně lahve. Ty vznikají díky skladování při vyšší teplotě, než je doporučena.
Pokud chcete používat olivový olej pro teplou i studenou kuchyni, musíte mít olivové oleje dva. Panenský olej si nechte na používání ve studené kuchyni, klasický olivový olej používejte k tepelné úpravě.
Pokud na něm budete smažit klasická česká jídla, chuť bude jiná, než ta, na kterou jste zvyklí. Nedoporučuje se používání do tradičních omáček.

Tip na závěr:
Olivový olej můžeme koupit v několika kvalitách. Ten nejlepší nese označení „panenský“ olivový olej. Je nejčistší, nejpřírodnější a lisovaný zastudena. Obyčejný olivový olej je tvořen ze směsi panenského a rafinovaného oleje. Pokud má však tento olej obsah volných kyselin pod jedno procento, dá se považovat za kvalitní. Čím větší procentuální vyjádření přítomnosti volných kyselin, tím je kvalita olivového oleje menší.

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: vaření

Můžete si také přečíst

Ostatní
Celebrity a grilování, aneb elektrický gril ocení i ti nejnáročnější

Grilování se stává součástí života českých domácností. Nejde již jen o občasné grilovací párty, ale grily již pronikly do…

Výživa
Jáhly z časů našich babiček dnes opět na talíři!

Znáte jáhly? Nebojte se, opravdu nejsou dobré jen jako krmivo pro ptáky. U našich babiček byly docela v oblibě a dnes opět…

Výživa
Mořské řasy - nebojte se zařadit je do jídelníčku!

Mořské řasy jsou velice zdravou pochoutkou a pokud jste je ještě neochutnali, nechte se inspirovat a zařaďte je do svého…

Ostatní
Základem zdraví je kvalitní kuchyňské vybavení

Zdraví je to nejcennější, co máme. Proto bychom se měli zajímat o to, jak si ho udržet a co negativně působí na náš organismus.Jak…

Výživa
Španělsko na talíři v kurzech vaření

Ráda vaříte a přejete si poznat nový typ kuchyně, než poskytuje ta česká? Milujete lehké, zdravé a čerstvé pokrmy, které…

Ostatní
Jaké koření musíte mít v kuchyni

 Koření a bylinky jsou základem dobrého pokrmu. Všichni využíváme sůl, pepř, kmín nebo majoránku, existuje však koření,…

Ostatní
Skvělé koření - česnek medvědí

Česnek medvědí je vzdáleným příbuzným českého česneku, přičemž roste po celé Evropě a také v Severní Asii. Mezi nejvíce používané…

Výživa
Vše o kávě 1/2

 Káva a její pěstováníNe všude je ideální prostředí pro pěstování kávy. Jsou lokality, kde se jí daří více. Jsou to…

 
Vítejte Krása a móda Rodina a vztahy Zdraví Vše Společnost Horoskopy
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY