Recepty na kdoule - tradiční, ale zapomenuté jídlo našich předků

Velikost textu: A A A

Recepty na kdoule - tradiční, ale zapomenuté jídlo našich předků

Ilustrační foto
  • autor: red
  • sdílet na

 Kdoule ve vinné omáčce

Ingredience: 2 kdoule, 6 lžic cukru, 300 g bezinek, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžíce citronové šťávy, 500 ml Cabernetu Sauvignon, 1 vanilkový cukr, 2 badyány, 3 lžičky škrobové moučky
 
Příprava: Oloupané kdoule rozpulte a odstraňte jádřince. Litr vody svařte s 2 lžícemi cukru, mletým zázvorem a citronovou šťávou. Kdoule vařte v nálevu cca 20 minut, poté sceďte, ale nechte si tekutinu. Omyté bezinky uveďte do varu s vínem a 500 ml kdoulového vývaru. Přidejte 4 lžíce cukru, vanilkový cukr a badyán. Vařte deset minut a pak omáčku přeceďte. Škrobovou moučku rozšlehejte ve 3 lžících vody a vmíchejte do omáčky. Nechte vychladnout, občas zamíchejte a pak rozlévejte do talířů.
 
Doba přípravy: 40 minut

Kuře na kdoulích

Ingredience: 3 kdoule, 1 kuře, 1 citron, 1 cibule, 2 lžíce medu, podle chuti rozmarýn, sůl, pepř
 
Příprava: Kuře opláchněte, osušte, z vnější i vnitřní strany dostatečně osolte, opepřete a pomažte medem. Poté kuře posypte najemno nasekaným rozmarýnem a dejte do předehřáté trouby v pekáči. Kuře podlijte trochou vody. Oloupané a jádřinců zbavené kdoule nakrájejte na osminky, přidejte je do pekáče, přidejte také plátky citronu a měsíčky cibule. Přiklopené pečte dozlatova a do doby, než bude kuře měkké.
 
Doba přípravy: 70 minut

Salát s kdoulemi a kozím sýrem

Ingredience: 3 kdoule, 2 malé římské saláty, 120 g kozího sýra, 3 lžíce sušených brusinek, 3 lžíce vlašských ořechů, podle chuti citronová šťáva, sůl, olivový olej
 
Příprava: Brusinky namočte a dejte stranou. Oloupané s jádřince zbavené kdoule nakrájejte na měsíčky. Kdoulovou dužinu krátce povařte ve vodě do změknutí a pak nechte vychladit. Salát natrhejte na kousky a vložte je do mísy, přidejte brusinky, trochu citronové šťávy, nasekané vlašské ořechy, rozdrobený kozí sýr a kdoule. Osolte a zakápněte olivovým olejem.
 
Doba přípravy: 20 minut

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: recepty

Můžete si také přečíst

Výživa
Sezamové semínko a jeho kouzla

Sezame, otevři se...Sezamové semínko je opravdu kouzelné, o tom není pochyb! Je velice výživné a obsahuje řadu potřebných…

Výživa
Tofu? A to je vlastně co?

Už jste někdy jedli tofu? Ono je opravdu možné, že pokud nepatříte mezi zastánce zdravé výživy a pravidelně nenavštěvujete…

Ostatní
Královna koktejlů

Každá velice dobře víme, jak báječný může být večer strávený s kamarádkou a sklenkou kvalitně namíchaného koktejlu.…

Ostatní
Celebrity a grilování, aneb elektrický gril ocení i ti nejnáročnější

Grilování se stává součástí života českých domácností. Nejde již jen o občasné grilovací párty, ale grily již pronikly do…

Zahrada
Recepty pro plynové grily a nejen pro ně

Blíží se grilovací sezóna a my vám proto přinášíme několik zajímavých a chutných receptů, které byste mohli vyzkoušet.Pro…

Výživa
Luštěniny: Cizrna beraní

Máte rádi luštěniny? Nestyďte se za plyny unikající z vašeho zažívacího traktu a dopřejte si pravou rostlinnou bílkovinu,…

Ostatní
Domácí alkohol

Alkohol je dobrým společníkem při posedávání s přáteli. Až vyrazíte na piknik či pozvete známé k sobě domů, určitě…

Ostatní
Šéf na grilu v akci

Pořad Šéf na grilu je tu! Oblíbený kat a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky ve velkém stylu. Se specializovaným…

Ostatní
Letní koktejly

Teploty stále rostou a není nic lepšího, než si dát ve žhavém počasí chladivý drink. Připravili jsme pro vás několik receptů,…

 
Vítejte Krása a móda Rodina a vztahy Vše Domov Společnost Horoskopy
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY