Vše o kávě 1/2

Velikost textu: A A A

Vše o kávě 1/2

Ilustrační foto
  • autor: red
  • sdílet na

 Káva a její pěstování

Ne všude je ideální prostředí pro pěstování kávy. Jsou lokality, kde se jí daří více. Jsou to především vyšší oblasti tropického pásma, kde se teploty pohybují od 15 do 24 stupňů Celsia. Důležitá je pro dané podnebí i střední vlhkost, ale i to, jaký konkrétní kávovník je pěstován. Může se jednat jak o nízké keře, tak se může jednat o vysoké dřeviny dorůstající výšky i 18 metrů.

Plody kávovníku zrají různou dobu

Jelikož káva a její plody nejsou jenom jednou univerzální rostlinou, je třeba říci, že i samotné plody zrají různou dobu. Ta nejkratší se pohybuje v délce šesti měsíců, zatímco ta nejdelší doba je spojena se zráním zhruba 11 měsíců. Plod samotný je velmi podobný třešni, přičemž uvnitř jsou většinou dvě semena, která se právě k výrobě kávy používají.

Partnerský horoskop od astrologa vám poradí ve vztahu

ZOBRAZIT

Známe tři hlavní druhy kávy

Aktuálně se káva dodávaná na světové trhy dělí hned do tří hlavních skupin, které se liší samotným druhem, stejně jako se liší i tím, jak je pěstována, nebo jak chutná. Jde o druhy:

  • Coffea arabica

  • Ciffea robusta

  • Coffea liberica

Nejběžnějším druhem kávy je první jmenovaný typ, kterým je arabica. Vyznačuje se tím, že má zajímavé aroma, je méně hořká a je celkem delikátní.

zdroj:
Autor/zdroj fotografie: Pavel Hanzal

Štítky: vaření, jídlo

Můžete si také přečíst

Výživa
Tofu? A to je vlastně co?

Už jste někdy jedli tofu? Ono je opravdu možné, že pokud nepatříte mezi zastánce zdravé výživy a pravidelně nenavštěvujete…

Výživa
Potraviny se skrytou silou

Naučte se, jaké jsou překvapující zdravotní přínosy známých a oblíbených potravin! Všichni víme, že mléčné produkty obsahují…

Ostatní
Celebrity a grilování, aneb elektrický gril ocení i ti nejnáročnější

Grilování se stává součástí života českých domácností. Nejde již jen o občasné grilovací párty, ale grily již pronikly do…

Zahrada
Recepty pro plynové grily a nejen pro ně

Blíží se grilovací sezóna a my vám proto přinášíme několik zajímavých a chutných receptů, které byste mohli vyzkoušet.Pro…

Hubnutí
Makrobiotika pro každého

Chcete trvale zhubnout bez jojo efektu a začít se zdravě stravovat? Pak je tu právě pro vás makrobiotika. Ucelený stravovací…

Výživa
Luštěniny: Cizrna beraní

Máte rádi luštěniny? Nestyďte se za plyny unikající z vašeho zažívacího traktu a dopřejte si pravou rostlinnou bílkovinu,…

Hubnutí
Jak se zbavit chuti na sladké?

Otázka, která u mnohých z nás vyvolává roztrpčení. Zbavit se chuti na sladké? To přece nejde! Ale ono to jde. A odpověď je…

Výživa
Být či nebýt vegetariánem...?

Toť otázka. Všechno má své pro a proti. Vegetariáni své vegetariánství považují za svaté, masaři své masařství za jedinou…

Výživa
Kalorické potraviny mohou snížit IQ dětí!

Z pohledu moderní medicíny je zřejmé, že dětská strava s vysokým obsahem tuků a cukrů může negativním způsobem…

 
Vítejte Krása a móda Rodina a vztahy Vše Domov Společnost Horoskopy
RSS | Reklama | Podmínky | Kontakt NAHORU ↑

ZOBRAZIT MOBILNÍ VERZI ZOBRAZIT KLASICKY