10 důvodů, proč je zdraví prospěšná čokoláda 1/2
Čokoláda působí na vaše zdraví
Pravá čokoláda je hořká. Čím kvalitnější čokoládu si vyberete, tím lepší bude mít zdravotní účinky, které jí jsou přisuzovány. Čím vyšší bude procento obsažené kakaové hmoty, tím pozitivnější účinky získáte. Při výběru sáhněte po druzích s minimálně 70% kakaové sušiny.
Čokoláda jako skvělý antioxidant
Pravá čokoláda se vyrábí z kakaové hmoty a kakaového másla bez přidávání jiných rostlinných tuků. Obsahuje minimálně 35% kakaové sušiny. Zdraví prospívá díky vysokému obsahu flavonoidů, které mají antioxidační účinky.
Lepší schopnost soustředění
V čokoládě se vyskytují kofein a theobromin. Jedná se o látky, které umí zvýšit postřeh a vylepšují schopnosti se soustředit. Čokoládu tedy neodpírejte školákům a studentům, ale pozor na obsah kalorií, kterých je dost i u kvalitní čokolády.
Lepší nálada díky čokoládě
Cítíte se mizerně a potřebujete nějaký povzbuzovač? Není neznámo, že se někteří jedinci uchylují ke konzumaci čokolády a ta jim skutečně uleví. Čokoláda umí uvolnit hormony štěstí, následně se vám tedy vylepší nálada. Navíc zde obsažený draslík působí proti stresu.
Fungování mozku
V čokoládě je také obsažen fluor zpevňující zuby. Nechybí ani potřebný hořčík, který umí dost příznivě působit na fungování mozku, podporuje správné dýchání a zabraňuje vzniku krevních sraženin a trombóz.