5 potravin, které by každá žena měla jíst

magazinzeny.cz

Přínášíme přehled potravin, které velice svědčí ženskému tělu a které byste tak měly zařadit do svého jídelníčku. Přejem dobrou chuť!

Listová zelenina – Špenát, luštěniny, chřest, hlávkový salát či brokolice pomohou dodat vašemu organismu dostatek živin. Obsahují vitamín C a K, kyselinu listovou. Stejně tak obsahují čtyři základní minerální látky – vápník, hořčík, železo a draslík. Do své každodenní stravy se snažte dostat co nejtmavější zeleninu.

Celá zrna – Mají až o 96 % více vlákniny, esenciálních živin a vitamínů než rafinované obiloviny. Dopřejte si tedy celozrnné pečivo, ale i těstoviny či hnědou rýži, protože mají vysoký obsah základních živin a nepřispívají k příbírání na váze.

Ořechy – Ty by měly tvořit podstatnou složku ve stravě. Posypte jimi saláty či snídaňové cereálie, nebo je přimíchejte do jogurtu. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, hořčíku a vitamínů B a E. Jsou též výborné v boji proti nemocem srdce a rakoviny. Přestože obsahují více tuku, jsou vůči srdci ohleduplné. Přesto by se to s ořechy přehánět nemělo – stačí cca čtvrt šálku nebo 15 – 20 mandlí, kešu či vlašských ořechů za týden.

Jogurt – Jogurt s nízkým obsahem tuku nebo bílý jogurt, jsou výborný zdrojem vitamínu, bílkovin a vápníku. Obsahuje i zdravé bakterie, které pomáhají v boji proti nemocem. 3-4 klasické jogurty týdně nenaruší vaši dietu, naopak jí mohou prospět. Nepřidávejte však cukr, případně můžete přidat med od včelaře.

Bobule – není náhodou, že většina produktů s vlákninou pochází z bobulovin. Plody jsou totiž bohaté na vlákninu a pomáhají omezovat váhu. Navíc mají velké množství přírodních antioxidantů jako žádné jiné potraviny, takže jsou skvělou pomocí proti nemocem. Stejně tak pomáhají předejít ztrátě paměti. V létě si je dopřejte čerstvé, v zimě sáhněte po těch zmražených.