Buřty na gril nepatří

magazinzeny.cz

Grilovací sezóna je tady a proto se náš magazín zaměřil na zdravý životní styl při grilování.

Oblíbené grily Weber totiž můžou být nejenom zdrojem radosti, potěšení a gurmánského zážitku. Nesprávné používání a grilování nevhodných potravin je totiž jedním z impulsů vzniku rakoviny. Tato nemoc, která se během uplynulých desítek let stala civilizační metlou lidstva, je důsledkem několika faktorů. Jedná se o celkové zatížení životního prostředí, všudepřítomné záření a elektromagnetický smog, bezohledné širokoplošné a škodlivé očkování a samozřejmě nezdravé stravování. A protože po letech útlumu, kdy se za komunismu tolik oblíbené opékání buřtů na ohníčku pomalu transformovalo v pořádání různých zahradních párty, při kterých nesmí chybět ani grilování, tak se nám problémy s tvorbou karcinogenů při přípravě jídla na otevřeném ohni vrací jako bumerang i v současnosti!

Hlavním klíčem k dodržení zásad zdravého stravování je výběr správného jídla. Vyhýbejte se nejenom tučným pokrmům, ze kterých se tuk během grilování přeměňuje v karcinogeny, ale také potravinám, kde pravého masa je pouze zlomek. Mezi takové patří například buřty, točené salámy, ale i klobásy. Když už si musíte dát flák pořádného masa, tak si vybírejte aspoň libové a z ekologických chovů.

Samozřejmě nejlepší a nejzdravější je zelenina a my vám přinášíme dva velmi oblíbené, chutné a zdravé recepty na grilování pro grily Weber:

Grilovaná kukuřice
Ingredience: 4 mladé a nepřezrálé kukuřice, koření podle chuti, olej, máslo.
Očištěné kukuřice potřeme olejem, okořeníme a osolíme. Dáme na gril na 20 – 25 minut a osmahneme do zlatohněda. Během grilování je dvakrát obrátíme. Po sundání z grilu je pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Rajčata se šalvějí
Ingredience: 8 rajčat, 1 lžička soli, ½ lžičky pepře, 1 lžíce oleje, 1 lžička šalvěje, 2 lžíce nakrájené petrželky.
Rajčata omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Nyní smícháme sůl, pepř a olej. Dále musíme rajčata a grilovací mřížku potřít olejem a rajčata grilujeme nejdříve 2 minuty rozříznutou plochou směrem k ohni a pak druhou stranu další 3 minuty. Po otočení posypeme rajčata šalvějí a petrželkou.