Chřest poslouží nejen na hubnutí
Přestože je chřest především jarní zeleninou, seženete ho v každém ročním období. Přestože se dnes převážně dováží, v dobách první republiky byl typicky českou specialitou. Chřest je plný paradoxů a pozoruhodná zelenina, které byste měli věnovat pozornost.
Chřest nebo-li též špargl má hodně druhů, které se od sebe liší i barevně. Nejčastěji se setkáme s chřestem bílým, stejně tak můžete narazit i na chřest zelený či fialový. Konzumujeme čerstvě vyrašené výhonky.
Chřest si zaslouží pozornost nejen proto, že to je výtečná delikatesa, ale i pro své nezanedbatelné zdravotní účinky. Obsahuje hodně vlákniny, železo, fosfor, zinek, jod, draslík, vitamín A, B, C, E či kyselinu listovou.
Chřest je výborný na hubnutí i detoxikaci. Působí močopudně a zmírňuje celulitidu. Protože obsahuje jen velmi málo kalorií, měl by být zařazen do redukčních diet. Zároveň oceníte, že posiluje pleť i pevnost nehtů.