Co na vysoký krevní tlak? Tmavou čokoládu!
Nedávný výzkum potvrdil, že hřešení s čokoládou může našemu tělu pomoci. Tmavá čokoláda pomáhá snížit krevní tlak. Provedený krátkodobý výzkum však nedokáže odpovědět na otázku, jaké množství čokolády je optimální.
Za tímto zajímavým zjištěním stojí kakao obsažené v čokoládě, které napomáhá uvolnění žil a tepen. Teorie tvrdí, že kakao obsahuje flavonoidy, které napomáhá produkci oxidu dusného. Ten uvolňuje žíly, napomáhá tak lepšímu průchodu krve a snížení krevního tlaku.
Účastníci studie konzumovali od 3 do 105 g čokolády a u všech došlo k mírnému snížení tlaku. Z důvodu krátké doby experimentu však není možno tyto výsledky prezentovat jako jednozačný důkaz.
Vysoký krevní tlak je široce rozšířeným problémem, který je spojován s 54 % případů infarktu po celém světě a 47 % onemocnění srdce.
Experti zároveň upozorňují, že existují i zdravější způsoby, jak krevní tlak snížit, protože čokoláda obsahuje množství tuků a cukrů. 100 g čokolády, množství, které je považováno za optimální denní dávku se rovná 500 kalorií, což tvoří 1/4 doporučené denní dávky u žen.
Flavanoidy dále obsahují fazole, jablka a další ovoce. Snažte se tedy rozšířit zdroj těchto léčivých látek z čokolády i na další.