Cukr? Med od včelaře!
Nejvíce se u nás stále sladí bílým cukrem. A to i přesto, že povědomí o jeho škodlivosti již i v naší české kotlině narostlo. Jako moderní žena se zájmem o zdravý životní styl jste si zajisté položila otázku, jaké sladké mlsání je vlastně pro naše tělo i vzhled to nejlepší. Správnou odpovědí je právě med. A nejlepší možnou volbou je med od včelaře.
Klasický bílý cukr se vyrábí z cukrové řepy. Než se dostane k vám na stůl, prochází procesem rafinace, při které je zbaven nečistot a zbytkové melasy. Přichází tak o všechny vitamíny a minerály, zůstává jen čistá sacharóza. Cukr jsou vlastně jen „prázdné“ kalorie. Aby náš organismus zvládl sacharózu zpracovat, musí náš trávicí systém sáhnout do našich vlastních zásob vitamínů a minerálů, dochází i k vyššímu vylučování inzulínu.
Vyšší produkce inzulínu začne cukr rychle pálit a uvolní se hodně energie a tepla. Jedná se však o krátkodobý efekt, jelikož za chvíli dojde k vyčerpání hladiny cukru a tak mozek zavelí, abychom dostali chuť na další sladké. Na cukru tak vlastně vzniká jakási závislost, při které dochází k vyčerpání důležitých zásobních látek organismu, což způsobuje horší zdravotní stav, slabost, nervozitu a zhorší i naše zažívání.
Je tedy vhodné se cukru vyhýbat, či ho alespoň omezit. Vyzkoušejte třeba javorový či agátový sirup. Vhodnou alternativou je med, který je vyroben včelami z rostlinného nektaru. Je to látka, která je odjakživa považována za elixír mládí. Je to díky tomu, že dodává energii ve formě jednoduchých sacharidů a díky obsahu fruktózy. Navíc obsahuje přírodní živiny.
Med je možné používat v kuchyni, je vhodný do čaje i do kávy (zkuzte vyzkoušet!). Je ovšem důležité dbát na to, abyste pořídili med kvalitní. Je velký rozdíl mezi medem koupeným v hypermarketu a medem od včelaře. Běžně prodávaný med je směsí medů z různých koutů světa, naředěný cukernými sirupy. Poznáte ho podle toho, že je řídký a špatně krystalizuje.
Naopak kvalitní med od včelaře krystalizuje, což je přirozená vlastnost medu a ukazatel toho, že je med kvalitní. Pokud někomu krystalizace nevyhovuje, mohou vyzkoušet med pastovaný, který si stále uchovává krémovou konzistenci.
Nejlepší je pořizovat med od místního včelaře, protože tento med pochází z rostlin ve vašem okolí. Takový med obsahuje v drobné dávce alergeny, které vás v létě mohou dráždit. Konzumace medu ovšem alergickou reakci nevyvolává a pravidelná konzumace naopak posiluje imunitu a snižuje alergické projevy v průběhu léta.