Dieta a mozek

magazinzeny.cz

Omezení kalorií stimuluje protein, který aktivuje geny spojené s dlouhou životností a správnou funkcí mozku. Předchozí výzkumy ukázaly, že snížení objemu jídla má za následek zvýšení kognitivních schopností a pamětí. Méně jídla tak nejen zajistí, že budeme mít krásnou postavu – může i udržet naši mysl mladou. To potvrdili italští výzkumníci, kteří ohlásili objev molekulárního procesu, dle kterého přísná dieta může ochránit mozek před zubem času.

Výzkum je založen na studii myší, které byly krmeny asi 70 % běžné stravy. Vědci zjistili, že dieta založená na snížení kalorií stimuluje molekuly proteinů CREB1, které aktivují řadu genů spojených s dlouhou životností a správnou funkcí mozku.

Naším přáním je najít způsob, jak aktivovat CREB1 – například prostřednictvím nových léků, aby mozek zůstal mladý bez nutnosti striktní diety,“ říká hlavní autor Giovambattista Pani, vědecký pracovník v Ústavu obecné patologie, Fakulty medicíny, Katolické univerzity Nejsvětějšího srdce v Římě.

Výzkumníci již dříve zjistili, že myši prokázaly lepší kognitivní schopnosti a paměť, méně agresivity a tendence, aby se zabránila či zbrzdila Alzheimerova choroba. Ale nevěděli přesně proč.

„Je známo, že CREB1 reguluje důležité mozkové funkce jako paměť, učení a řízení úzkosti. Jeho aktivita je snížena či fyziologicky oslabená stárnutím,“ říká studie.

Myši, které byly geneticky upraveny tak, aby přišly o CREB1, neprokázaly žádné zlepšení paměti, které myši s dietní stravou ukázaly, prokázaly ale stejné nedostatky jako myši, které byly překrmované.

Tento výzkum ukazuje důležitý vliv potravy na náš mozek. Všichni můžeme zabránit degeneraci mozku a proces stárnutí střídmým stravováním. Můžeme doufat i v to, že tento výzkum bude základem nových funkčních terapií.