Dietní recepty: grilovaná játra a dušená drůbeží játra
Grilovaná játra
Grilovat lze jakékoliv maso a játra nejsou výjimkou. Potřebujeme vepřová játra najemno nakrájená, a dále už jenom pečivo, se kterým je budeme podávat. Sůl a pepř jsou samozřejmostí. Játra nejprve opepříme a poté vložíme na gril.
Opékáme zhruba 5 minut z každé strany, v závislosti na tloušťce. Jakmile jsou hotova, můžeme je osolit a servírovat ideálně s celozrnným pečivem. Doba přípravy by neměla přesáhnout 20 minut.
Dušená drůbeží játra také patří mezi dietní recepty z jater
Na recept potřebujeme drůbeží játra, dále cibulku a poté už jenom rýži jako přílohu. Ideální je také trocha vývaru. Kuřecí játra nejprve očistíme a poté důkladně opepříme. V hrnci necháme opéci cibulku do zlatova, ke které přidáme opékat také samotná játra. Jakmile se zatáhnout, přidáme vodu nebo vývar, přiklopíme a necháme dusit.
Občas zkontrolujeme a promícháme. Pokud se voda vypařuje příliš rychle, je samozřejmě možné ji v průběhu dušení postupně dolívat. Mezi tím dáme vařit rýži, která poslouží jako příloha. Jakmile je rýže i játra hotová, můžeme servírovat. Doba přípravy je 30 – 40 minut.