Glutamát sodný, (ne)oblíbená součást pokrmů čínských restaurací

magazinzeny.cz

Nechvalně proslulý glutamát sodný, který nejčastěji najdete v instantních polévkách, polévkových bujonech nebo v mnoha pokrmech čínských restaurací je poslední dobou diskutovaným tématem a pomalu začínat mizet ze složení potravinářských výrobků. V čem spočívá jeho škodlivost?

Glutamát sodný je synteticky vyrobená sůl kyseliny L- glutamové, aminokyseliny přirozeně se vyskytující v živých organismech. Používá se jako přídatná látky pro vylepšení chuti pokrmů.

Bývá označena jako E 621 a také E 631.

Je prokázáno, že nejen u citlivých osob nebo po konzumaci větších dávek může vyvolat řadu neurotoxických příznaků:

  • pocit pálení, brnění, napětí nebo píchání v obličeji, krku a ramen
  • tuhnutí krční páteře
  • pocity dušnosti nebo píchání na hrudi
  • poruchy srdeční činnosti
  • astmatický záchvat
  • nucení na zvracení
  • bolesti hlavy
  • pocení
  • slabost, malátnost, dezorientace, poruchy soustředění
  • neurologické poškození, rozpad nervových buněk
  • rozvoj autismu a LMD u dětí
  • vznik cukrovky a Alzheimerovy choroby
  • poškození oční sítnice
  • rozvoj agresivity
  • vznik žaludečních vředů, poruchy trávení
  • vznik návyku pro další konzumaci

Glutamát je absolutně nevhodný pro těhotné, kojící ženy a malé děti. Jeho další použití záleží na každém, dosud není zakázán jako přídatná látka a vyskytuje se v mnoha potravinářských výrobcích. V současné době se na trhu objevuje řada výrobků přímo s označením „Bez glutamátu sodného“. Dejme přednost raději jim.