Glutamát sodný, (ne)oblíbená součást pokrmů čínských restaurací
Nechvalně proslulý glutamát sodný, který nejčastěji najdete v instantních polévkách, polévkových bujonech nebo v mnoha pokrmech čínských restaurací je poslední dobou diskutovaným tématem a pomalu začínat mizet ze složení potravinářských výrobků. V čem spočívá jeho škodlivost?
Glutamát sodný je synteticky vyrobená sůl kyseliny L- glutamové, aminokyseliny přirozeně se vyskytující v živých organismech. Používá se jako přídatná látky pro vylepšení chuti pokrmů.
Bývá označena jako E 621 a také E 631.
Je prokázáno, že nejen u citlivých osob nebo po konzumaci větších dávek může vyvolat řadu neurotoxických příznaků:
- pocit pálení, brnění, napětí nebo píchání v obličeji, krku a ramen
- tuhnutí krční páteře
- pocity dušnosti nebo píchání na hrudi
- poruchy srdeční činnosti
- astmatický záchvat
- nucení na zvracení
- bolesti hlavy
- pocení
- slabost, malátnost, dezorientace, poruchy soustředění
- neurologické poškození, rozpad nervových buněk
- rozvoj autismu a LMD u dětí
- vznik cukrovky a Alzheimerovy choroby
- poškození oční sítnice
- rozvoj agresivity
- vznik žaludečních vředů, poruchy trávení
- vznik návyku pro další konzumaci
Glutamát je absolutně nevhodný pro těhotné, kojící ženy a malé děti. Jeho další použití záleží na každém, dosud není zakázán jako přídatná látka a vyskytuje se v mnoha potravinářských výrobcích. V současné době se na trhu objevuje řada výrobků přímo s označením „Bez glutamátu sodného“. Dejme přednost raději jim.