Jáhly z časů našich babiček dnes opět na talíři!
Znáte jáhly? Nebojte se, opravdu nejsou dobré jen jako krmivo pro ptáky. U našich babiček byly docela v oblibě a dnes opět přicházejí do módy. Právem patří na talíř!
Jáhly nebo-li proso patří mezi nejstarší kulturní plodiny na světě. Pocházejí v Číny a Indie. Jsou oblíbené u celiaků, neobsahují totiž lepek a jsou velice výživné. Mají vysoký obsah fosforu a železa, hořčíku i vápníku, obsahují také vitamíny skupiny B a kromě polysacharidů i slušné procento tuků a bílkovin.
Vzhledem k tomu jak málo se používají, nevyvolávají vznik žádných alergických reakcí, jsou zásadotvorné a vhodné zejména pro malé děti, seniory, sportovce, těhotné ženy, pro alergiky a osoby v rekonvalescenci. Jsou poměrně syté a dobře stravitelné.
Používají se na přípravu kaší, polévek, placek či rizota. Upravují se podobným způsobem jako rýže. Vhodné je kombinovat je s ovocem. Výbornou pochoutkou je jáhelník se švestkami nebo jáhelný salát s ovocem. Uvádí se, že z hlediska trávení jsou jáhly pro kombinaci s ovocem vhodnější než rýže. Nedoporučuje se skladovat je delší dobu, protože snadno žluknou. Jáhly jsou k dostání také v bio kvalitě v obchůdcích se zdravou výživou.