Jak na kombuchu

magazinzeny.cz

O zázračných vlastnostech kombuchy jsme si povídali v nedávném článku. Tentokrát se ovšem podíváme na to, jak si takový delikátní nápoj připravit.

Ano, kombuchu si nemusíte kupovat v lahvích v obchodech. Stačí si pořídit násadu a můžete kombuchu vyrábět doma – za pár korun. Násadu pořídíte v obchodech se zdravou výživou či na internetu. Poptejte se i ve svém okolí – kdo kombuchu pěstuje, rád se podělí.

Kombuchu mějte připravenou bokem – prozatím jí mějte odloženou například v hlubokém talíři s vlažnou vodou, aby nevysychala. Můžete jí přikrýt ubrouskem, abyste ji ochránili před octomilkami. V hrnci si uvařte 3 litry vody a poté přidejte 270 g cukru. Při výrobě kombuchy je důležité používat klasický bílý cukr. Cukr důkladně rozmíchejte a poté vylouhujte černý čaj – 3 lžičky sypaného či 3 pytlíky.

Po 10 minutách čaj přeceďte a přelejte do velké skleněné nádoby, kde bude kombucha poté kvasit. Vyčkejte nejprve, než teplota nápoje dosáhne pokojové teploty, či alespoň méně než 35°C. Do vychlazené čaje nalijte 0,3 litru kombuchového nápoje – či v případě první výroby z násady použijte lák ze sklenice. Tím čaj okyselíte a již nic nebrání, abyste vložili samotnou kombuchu.

Kombuchu položte na hladinu tak, aby plavala, přičemž světlou a hladkou stranu by měla být nahoru. Ne vždycky chce kombucha plavat, někdy vyplave na hladinu až po pár dnech. Nápoj je hotov za 7-10 dní, přičemž čím později, tím kyselejší nápoj bude. Ideální stav vyzkoušejte sami, můžete nápoj průběžně ochutnávat brčkem.