Jak naklíčit semena, obilí a luštěniny?
Možná jste už zaslechli něco o tom, že konzumace klíčků je podstatně zdravější než konzumace samotných luštěnin či semen a možná jste se také pokoušeli, úspěšně či bezúspěšně, o zdravé a přirozené domácí klíčení. Pokud byste rádi věděli, jak na to, přečtěte si následující článek.
Klíčky, ať už obilné, luštěninové nebo naklíčená semena obsahují to nejlepší z daného základu a ještě mnohé navíc. Při klíčení se totiž aktivují látky obsažení v semenech a několikanásobně se zvyšuje se jejich obsah! Také dochází k enzymatickým pochodům a štěpení živin. Klíčky tedy kromě vysokého množství vitamínů a minerálů obsahují také enzymy, jednoduché cukry, naštěpené aminokyseliny z bílkovin nebo mastné kyseliny z tuků a jsou podstatně lépe stravitelné.
Konzumace klíčků je vhodná pro každého, zejména však pro rekonvalescenty, těhotné a kojící ženy, sportovce, seniory, studenty a děti.
K naklíčení jsou vhodné obiloviny jako například špalda, pšenice, oves, žito, ječmen, z luštěnin například soja, fazolky mungo, cizrna, čočka, ze semen vojtěška či řeřicha.
Obiloviny i luštěniny před klíčení namáčíme alespoň 12 hodin. Vodu je třeba každý den slévat a měnit. Pak stačí udržovat semena vlhká v teple a na světle. Dbáme na to, aby nezačala plesnivět. Vhodné je také pořídit si klíčící misky, které nám práci usnadní. Hotové klíčky uchováváme v chladnu a rychle zkonzumujeme.
Řeřicha se pěstuje na vlhké vatě na okně. Velice brzy vyklíčí a zelené výhonky jsou výbornou a zdravou pochoutkou například na chleba s tvarohem či do polévky.