Jak připravit tradiční rybí polévku z kapra
Rybí polévka z českého kapra se obvykle připravuje v rámci štědrovečerní večeře, ale je to škoda, neboť se jedná o chutný a zdravý chod. Jeho přípravu si můžete vyzkoušet i v průběhu roku, určitě si na rybí polévce pochutnáte i mimo Vánoční svátky.
Ingredience na rybí polévku
kapří hlavy, mrkev, celer, petržel, olej, pepř, nové koření, bobkový list, sůl
Příprava rybí polévky
Kapří hlavy důkladně očistěte a omyjte ve studené vodě, případně odkrojte žábry. Očuštěte a omyjte zeleninu, nakrájejte ji na kusy podle libosti a zlehka osmahněte na oleji. Vše zalijte vodou a vložte do vody rybí hlavy a podle chuti okořeňte.
Vývar by se měl vařit nejdéle jednu hodinu důležité je, abyste během doby varu odstraňovali lžící nebo naběračkou sraženiny a pěnu na hladině, což ostatně platí pro jakýkoliv vývar. Alternativně můžete vyzkoušet polévku uvařit v tlakovém hrnci, pokud ho máte a používáte.
Jestliže máte nemůžete sehnat kapří hlavy, nebo je nechcete kupovat, neboť se jedná o další finanční výdaj, když jste již koupili filety z kapra, pak si klidně polévku připravte z nich. Ovšem pozor, zde je nutné kvalitní přecedění polévky, abyste v ní neměli kosti, a tím pádem můžete mít problém zachovat v polévce kousky masa a zeleniny po zcezení.