Jaké potraviny nejvíce způsobují zácpu
Zácpa je velmi problematické onemocnění, které může člověka velmi potrápit a připravit mu hodně nepříjemných zážitků a hodně nepříjemných chvilek. Obvykle se jedná o onemocnění, za které se mnoho lidí stydí, nechce jej řešit, bojí se jej řešit a podobně. Tudíž obvykle nechají bolesti a problémy vygradovat do stavu neúnosnosti. Jako zácpu označujeme namáhavé a nepravidelné vylučování tuhé stolice. Často také zácpu doprovází bolesti břicha, a jakmile se vyprázdníte, bolest břicha ustoupí a vy pociťujete úlevu.
Zácpy můžeme rozdělit do několika skupin, podle příčin zácpy. Akutní funkční zácpa, ta vzniká, když někam cestujeme, měníme práci, nebo měníme své stravovací návyky. Většinou
vymizí po pár dnech. Jako další je, zde organická zácpa ta je důsledkem patologické změny v tlustém střevě, bývá to obvykle nějaké onemocnění, které je potřeba řešit a vyléčit. Sekundární zácpa vzniká u onemocnění, které nejsou u tlustého střeva, vředy žaludku, gynekologické či močové onemocnění, bývá to také v těhotenství a podobně. Dokonce i některé užívání léků může negativně ovlivnit zácpu. Návyková zácpa vzniká útlumem či vyhasnutím defekačního reflexu. Příčinou je zde vědomé potlačování spontánního nucení na stolici. Důvody jsou různé, stud, spěch, pracovní nasazení, nevyhovující hygiena, nevhodné složení potravy a podobně. Spastick zácpa je porucha nervové regulace funkce tlustého střeva, vyprazdňování provází kolikovité a až křečovité bolesti.
Člověk se možná bude divit, ale zácpu jde trošku omezit potravinami, především sklatbou potravin. Samozřejmě také existují potraviny, které zácpu způsobují a pokud máte se zácpou problémy je jasné, že těmto potravinám se spíše vyhněte a ve svém jídelníčku jej vyhoďte a vynechejte. Jedná se o různé potraviny, například jakékoliv pečivo, které je upečeno z bílé mouky, svařené mléko, jablečné pyré, banány, borůvky, čokoláda, kakao. Silný černý čaj, alkohol, zejména červené víno a podobně. Při běžné zácpě jsou to veškeré bezezbytkové potraviny jako lisované potraviny, bramborová kaše, knedlíky, noky, bílá rýže a podobně. Při spastické zácpě jsou to například kořeněné pokrmy, majonézy, instatntní nápoje, olivy, brusinky, jeřabiny a podobně.