Kefírová houba pro vaše zdraví
Kefírová neboli tibetská houba je živá kultura, pomocí které si můžete vyrobit pravý a nefalšovaný domácí kefír z kvalitního kravského či kozího mléka. Pokud si kupujete mléko přímo na biofarmě a chcete ho doma co nejdéle uchovat, co nejlépe zpracovat a co nejzdravěji zkonzumovat, ideálním řešením pro vás je pořídit si kefírovou houbu.
Tibetská houba má bohatou historii a tradici a je velice oblíbená u všech lidí, kteří se chtějí stravovat zdravě. Konzumace kefíru připraveného pomocí kefírové houby má výrazně příznivé účinky na zdraví, nutno zmínit vliv na celý trávící a imunitní systém, dochází k přirozené očistě a regulaci metabolických procesů. Zdravý nápoj také podporuje likvidaci nežádoucích kvasinek a plísní ve střevech a napomáhá lepšímu trávení laktózy a bílkoviny kravského mléka.
Jak vyrobit nápoj z kefírové houby?
Kefír vyrobíme tak, že dvě polévkové lžíce kefírové kultury přelijeme půl litrem nesvařeného kravského nebo kozího mléka a necháme v přikryté sklenici při pokojové teplotě asi 24 hodin pracovat. Poté promícháme dřevěnou vařečkou a scedíme. Nikdy k míchání nepoužíváme kovové předměty!
Nápoj je připraven, můžeme ho uchovávat také v lednici. Houbu propláchneme pod studenou tekoucí vodou a opět dáme do sklenice a zalijeme mlékem. Tak si můžeme každý den připravovat čerstvý kefír.
Jak uchovávat kefírovou houbu?
Houbu je nutné neustále uchovávat v mléce, kde neustále produkuje kefír, proto je nutné houbu každý den proplachovat, mléko slévat a měnit za čerstvé, aby se houba nezkazila. Proces kvašení probíhá nejlépe v teple, při pokojové teplotě. Sušené houbě chvilku trvá než se vzpamatuje, proto je lepší první pokusy vylévat a počkat až houba začne produkovat kvalitní kefír.
Houba se po pár dnech začne množit a rozšiřovat, její přebytky se dají oddělit a šířit dále přátelům, známým a dalším příznivcům tohoto zdravého nápoje.
Kefírovou houbu můžeme uchovávat v sušeném stavu nebo je ji možné také dát s malým množstvím mléka zmrazit.