Kombucha – tipy
Kombuchu naši čtenáři již dobře znají. Pokud jste se rozhodli vyrábět si kombuchový nápoj doma či si ho kupujete v obchodě, přinášíme vám několik zajímavých tipů:
– kombuchu můžete vyrábět jak z černého čaje (nejlépe cejlonský, assam, darjeeling), ale i z čaje zeleného (nejlépe sencha). Zelený čaj louhujte při teplotě vody 80° C.
– používejte vždy jen bílý cukr, třtinový ani med nejsou vhodné
– necháte-li kombuchu naloženou déle než 10 dní, vznikne kombuchový ocet. Ten můžete využít jako ocet běžný, je ale výborný na vlasy a pleť.
– budete-li užívat bio cukr a bio čaj, získáte kombuchu bio kvality
– kombucha může zplesnivět při nedodržení postupů výroby. Nezapomeňte, že je třeba novou násadu kombuchy vždy naočkovat hotovým nápojem (10 %)