Kombucha – zázračný nápoj

magazinzeny.cz

Kombucha je nápoj, který se vyrábí ze slazené čaje s kombuchovou kulturou. Kombucha se laicky nazývá jako čajová houba. Jak to ovšem je doopravdy?

Ve skutečnosti kombucha houbou není, přestože tak může svým vzhledem vypadat. Jedná se o symbiózu kvasinek a octových bakterií. V tomto spojenectví se navzájem zásobují organickými živinami, uhlohydráty a vodou. Kombucha vypadá jako světlý lívanec, který plave na hladině čaje, a má rosolovitou konzistenci. Během přirozeného kvasného procesu vytváří kvasný čajový nápoj, který je chutí sladkokyselý a jemně perlivý.

Kombucha obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek – kyselina glukuronová, mléčná, listová, citronová, vitamíny B1, B2, B3, B6, B12 a C.

Není divu, že je kombucha oblíbená po celém světě. V Japonsku byla kombuchá známá již 400 let po Kristu, kdy pomohla tehdejšímu císaři se zdravotními potížemi. Ve staré Číně byla považována za božský dar, který přináší dlouhý život. Stejně tak je kombucha dlouho oblíbená i v Rusku a postupně se dostala do Evropy. I u  nás má kombucha svojí tradici, původně si jí dopřávali mniši v klášterech.

A jaké jsou tedy zdravotní účinky tohoto “zázračného” nápoje?

– posílení imunity
– detoxikace organismu
– podporuje trávení i činnost ledvin a jater
– přináší psychickou vyrovnanost a lepší spánek
– příznivě působí na oběhový systém, stav cév i srdce
– působí při kožních potížích
– antibiotické účinky
– pomáhá pohybovému aparátu
– protirevmatické účinky
– prevence rakoviny
– léčí migrény
– proti menstruačním bolestem