Luštěniny: Cizrna beraní

magazinzeny.cz

Máte rádi luštěniny? Nestyďte se za plyny unikající z vašeho zažívacího traktu a dopřejte si pravou rostlinnou bílkovinu, vlákninu i spoustu vitamínů! Připravte si chutný pokrm z cizrny nebo hrachu! Která luštěnina vám vlastně chutná nejvíce?

Že jsou luštěniny zdravé, o tom nemůže být pochyb. Obsahují řadu cenných vitamínů, minerálů, rostlinnou bílkovinu a také nestravitelnou vlákninu, která se v luštěninách vyskytuje ve formě oligosacharidů. Jedná se o sacharidy, které lidský organismus nedokáže rozštěpit, proto hnijí a kvasí v tlustém střevě, kde jsou teprve rozkládány střevními bakteriemi. Proto luštěniny nadýmají a po jejich konzumaci produkujeme značné množství plynů.

Mnohem stravitelnější jsou naklíčené luštěniny, které také obsahují podstatně více vitamínů, minerálů a také enzymů. Při klíčení je však třeba dávat pozor na to, aby nám klíčky nezplesnivěly.

Velice oblíbenou luštěninou je cizrna. Je dosti podobná hrachu, ale dalo by se říct, že je chutnější. Její chuť lehce připomíná oříšky. Je mimo jiné bohatá na vitamíny skupiny B, vápník a železo. Je velice výživná a vhodná především pro děti, těhotné ženy, vegetariány a osoby trpící anémií.

Oblíbenými recepty z cizrny jsou tradiční arabský pokrm hummus, velice chutná je cizrna s rajčaty nebo nejrůznější cizrnové pomazánky. Cizrnu je možné jíst i samotnou, uvařenou a osolenou mořskou solí. Dá se také upéct nebo upražit a konzumovat jako oříšky obalované v koření.

Recept na tradiční arabský pokrm hummus:

 Připravíme si: 4 hrnky uvařené cizrny, 2 stroužky česneku, 1 polévkovou lžíci sezamové pasty tahini, šťávu z poloviny citrónu a 1lžičku mořské soli
Cizrnu před vařením namočíme den předem do studené vody, na druhý den vodu slijeme a napustíme novou. Poté dáme vařit na zhruba půl hodiny, délka vaření záleží na množství obsahu hrnce. Uvařená cizrna nesmí být tvrdá, stačí když se bude dát rozlousknout mezi prsty. Pro přípravu hummusu je však lepší cizrnu povařit důkladněji, aby byla dostatečně měkká a dala se rozmixovat na kaši. Mixujeme pouze cizrnu, uvařenou vodu slijeme!

Poté přidáme citronovou šťávu, mořskou sůl a tahini. Vše vymícháme v hladkou kaši, kterou můžeme jak namazat na pečivo, tak rozdělit do misek, ozdobit lístečkem máte a jíst například s opečenými tousty.