Mořské řasy – nebojte se zařadit je do jídelníčku!
Mořské řasy jsou velice zdravou pochoutkou a pokud jste je ještě neochutnali, nechte se inspirovat a zařaďte je do svého jídelníčku! Kromě toho, že se běžně přidávají kam se dá, mohou se konzumovat také samostatně, například v polévce. Jak jsou na tom z hlediska výživových hodnot a jak se dají připravit ke konzumaci?
Mořské řasy se běžně konzumují na východě, zejména v Japonsku. Existují nejrůznější druhy, nejznámější jsou nori, dulse, kombu, hijiki nebo wakame. Většinou se prodávají sušené v obchodech se zdravou výživou nebo mohou být součástí různých hotových pokrmů, polévek, omáček, pomazánek, sojových sýrů, obilných nápojů nebo mořské soli.
Sušené plátky řas se mohou nadrobit a přidávat jako koření do různých jídel nebo se celé povařit a sníst. Cenný je také jejich vývar jako polévka, který obsahuje všechny živiny a minerály obsažené v řasách.
Mořské řasy mají vysoký obsah minerálů jako je vápník, hořčík, železo, jód či sodík, dále vitamínů, zejména A, C, E a B12, což jistě ocení vegetariáni a vegani, také vlákninu a esenciální aminokyseliny, mají antioxidační a protirakovinné účinky a používají se v čínské medicíně k léčbě nejrůznějších zdravotních problémů!
Nejznámější řasy:
Nori je červená řasa, která se používá při přípravě sushi. Může se použít i drcená jako koření. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a také aminokyselinu taurin, která má spoustu důležitých funkcí v lidském organismu, mimo jiné se také podílí na rozpouštění tuku.
Kombu neboli kelp čistí tlusté střevo a je bohatá na jód.
Wakame čistí krev a obsahuje obrovské množství vápníku.
Dulse roste na skalnatých pobřežích severských vod a je bohatá především na železo, také vápník, hořčík, jód a fosfor.