Na dietu s opečeným chlebem!
Chleba je běžnou součástí našeho jídelníčku a mezi časté dotazy patří otázka, jak moc je při dietě vhodnou potravinou. Podívejme se trochu tomuto tématu na zoubek!
Zapomeňte na to, že by bylo pečivo tím viníkem, který může za vaši neuspokojivou postavu. Vyšší váhu máme obvykle především díky nadbytku tuků a toho pečivo příliš mnoho neobsahuje. Problémem je zejména to, co si k onomu pečivu dopřejeme.
Samozřejmě to neznamená, že byste se měli od rána do večera cpát chlebem. Naopak, zdravá výživa má být co nejpestřejší.
Při přísné dietě je vhodné dopřát si chleba opečený. Má totiž nižší obsah kalorií. Tepelně upravený chleba, nebo-li toast, má nejen jiný vzhled a chuť. Mění se i jeho nutriční hodnoty.
Při ohřátí chleba se z něj odpařuje voda a zároveň dochází k biochemickým reakcím na povrchu, kdy vznikají nové molekuly na povrchu. Při těchto reakcích se snižuje hodnota sacharidů. Plátek chleba má kolem 65 kcal, zatímco plátek toastu 54 kcal.
Rozdíl se jeví sice malý, ale pro ty znás, kdo si hlídají přesné složení jídelníčku, to je důležitá informace.