Omega 3 mastné kyseliny pro vaše zdraví
Všude se píše, jak jsou omega 3 mastné kyseliny zdravé a že je třeba zařadit je do jídelníčku. Málokdo však ví, jakou funkci v organismu vlastně mají. Přečtěte si co jsou to mastné kyseliny a v jakých potravinách je najdeme!
Omega 3 mastné kyseliny jsou obsaženy v tucích a jsou pro lidský organismus nepostradatelné. Jsou základním stavebním kamenem buněčných membrán a zastávají mnoho významných funkcí. Redukují hladinu krevních tuků, redukují hodnoty krevního tlaku a hladinu cholesterolu, snižují riziko infarktu a jiných kardiovaskulárních chorob, příznivě ovlivňují činnost imunitního systému, působí protizánětlivě, působí na nervovou soustavu, jsou důležité pro vývoj a činnost mozku, snižují riziko nádorových onemocnění, omezují vznik alergií, astmatu a atopického ekzému, jsou nezbytné pro vývoj plodu. Patří mezi nenasycené kyseliny, které si tělo samo neumí vyrobit a proto je musí přijímat v potravě.
Jejich nedostatek se projevuje zvýšenou únavou, zvýšenou lámavostí nehtů, suchou pokožkou, zácpou, bolestmi kloubů. Nedostatek může také zvyšovat riziko vzniku psychických poruch!
Nejcennějším zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou z živočišných produktů ryby (losos, makrela, tuňák), rybí tuk, z rostlinných zdrojů je cenným zdrojem lněné semínko, dále dýňová semena, řepkový nebo sójový olej.