Ovesné vločky můžou chutnat – 3 skvělé recepty na ovesné vločky
Sušenky s ovesnými vločkami
Ingredience: 200 g másla, 200 g celozrnné mouky, 4 lžíce mléka, 2 lžičky prášku do pečiva, 50 g třtinového cukru, 150 g jemných ovesných vloček, trošku soli
Příprava: Prášek do pečiva a mouku prosejte a trošku osolte. Přidejte ovesné vločky, třtinový cukr a promíchejte s nakrájeným změklým máslem. Přidejte mléko a vypracujte tužší těsto. V případě potřeby ještě přidejte mléko. Těsto vložte mezi dvě potravinové fólie a vyválejte placku cca 3 mm silnou. Z těsta odstraňte horní fólii, vykrájejte kolečka cca 5 cm průměr, přendejte je na vymazaný plech a pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut na 180 °C.
Doba přípravy: 40 minut
Květáková polévka s ovesnými vločkami
Ingredience: 60 g ovesných vloček, 100 g mrkve, 200 g květáku, 1,5 dcl mléka, 20 g másla, 1 l vody
Příprava: Ovesné vločky uvařte v osolené vodě doměkka a poté je rozmixujte. Zeleninu očištěte, nakrájejte nebo nastrouhejte nahrubo a uvařte ve vodě. Do měkké zeleniny přidejte rozmixované ovesné vločky a následně ještě trochu povařte.
Doba přípravy: 30 minut
Chřestová polévka s ovesnými vločkami
Ingredience: 200 g chřestu, 1,5 l vody, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1 dl mléka, 1 žloutek, 10 g másla, 30 g ovesných vloček a špetka soli
Příprava: Oloupaný a omytý chřest svažte nití a uvařte v horké vodě doměkka. Uvařený měkký chřest nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a udělejte jíšku. Jíšku dejte do vody, kde se vařil chřest. Osolte, přilijte mléko a žloutek. Vše trochu povařte. Osmahněte ovesné vločky na másle a přidejte do polévky.
Doba přípravy: 40 minut