Pití čaje během jídla je zdravější – mýtus či pravda?
Říká se, že pití teplého čaje během jídla míst studené vody a džusů je zdravější pro naše tělo a pomáhá snižovat váhu.
Ve východních kulturách je běžné pití teplého čaje společně s jídlem. Na tomto předpokladu po internetu koloval email, který tvrdil, že pití studených nápojů během a po jídle ztužuje oleje a tuky v jídle a tak zpomaluje a prodlužuje proces trávení.
Podle tohoto emailu studené nápoje reagují s trávicími kyselinami a jsou absorbovány rychleji, než pevná strava nebo ztužené tuky, které v trávicím traktu zůstávají déle. Naproti tomu vlažný čaj podporuje trávení a pomáhá rozpouštět tuky a tak je rychleji vylučovat, čímž pomáhá snižovat váhu.
Pravda
Lékař Pedro Lobo de Vale tvrdí, že „narušování trávení je umožněno příjmem studených nápojů z důvodu nebezpečí teplotního šoku v horní části trávicího ústrojí.“
Podle něj také příjem tekutin, pokud nejsou příliš chladné a nebo horké, pomáhá lepšímu trávení potravy, ale v žádném případě nepomáhá rozkládat tuky nebo je rychleji vylučovat, protože nejsou rozpustné ve vodě.
I kdyby bylo možné tuky ztužovat konzumací studených nápojů, teplota těla by se velmi rychle obnovila a tyto látky by opět získaly zpět svou tekutost.
V každém případě je vhodné vyhnout se teplotním extrémům.