Po džusu ztloustnete a přijdete o zuby!
Průměrný Evropan vypije až 40 litrů šťávy ročně. S rostoucím zájmem o zdravý životní styl stoupá i jejich popularita. Jsou opravdu ovšem takovým přínosem pro naše tělo?
Na džusy existují agresivní reklamní kampaně. Přesvědčují nás, že bychom měli pít stále jejich „100% šťávy“. Nicméně realita je taková, že i přes své zdravotní přínosy mají i odvrácenou stranu. Dokonce i experti WHO doporučují omezit jejich spotřebu, zatímco spotřebu ovoce podporují. Lidé se často domnívají, že to je z důvodu ztráty živin při výrobě šťáv. Džusy jsou obvykle vyráběny ředěním koncentrátu, který vznikl odpařováním čerstvé šťávy. Při tepelném zpracování se vitamín C a další živiny ztrácí. Nicméně to není to nejdůležitější.
Je to všechno o cukru. Ovoce a bobule obvykle obsahují tři druhy cukru: fruktózu, glukózu a sacharózu. Ovoce obsahuje dostatečné množství těchto cukrů a všechen jde do džusu. Jejich koncentrace je mnohem vyšší než v ovoci samotném a je téměř stejné jako u sladkých limonád. Proč džus obsahuje více cukru než ovoce? To proto, že je zapotřebí více než jedno jablko nebo pomeranč (obvykle 2 nebo 3), abyste měli jednu sklenici džusu. Stejně je tomu tak i s jinými plody. Kromě toho, celé ovoce zasytí mnohem více než šťáva. Proto ve šťávách zkonzumujeme mnohem více cukru, než v celém ovoci. Cukr ze šťávy se vstřebává mnohem rychleji a lépe, což je pro tělo mnohem nebezpečnější.
Džus tedy obsahuje velké množství zlých, lehce stravitelných cukrů, a zároveň je ochuzený o vlákninu, vitamíny a další biologicky aktivní látky, které se nacházejí v čerstvém ovoci. Takže zvýšená konzumace džusů má stejný vliv na vaši váhu a obezitu, stejně jako sladké limonády. Šťávy mohou taktéž poškodit zubní sklovinu, a protože obsahují kyselinu, přispívají ke vzniku zubního kazu.
Samozřejmě není nutné vzdát se džusů úplně, je to zdravý výrobek. Je ovšem důležité pít ho s mírou a opatrně. Nic se nemá přehánět. A abyste ochránili své zuby, používejte brčko.