Pochutnejte si na receptech s rebarborou
Pstruzi plnění rebarborou
Ingredience: 500 g nových brambor, 2 lžičky koření na ryby, 4 rebarborové stvoly, 400 g pstruh, podle chuti sůl, olej
Příprava: Pstruhy očistěte, omyjte pod studenou vodou, osušte a okořeňte z vnitřní i vnější strany kořením na ryby. Oloupanou rebarboru příčně nakrájejte na kolečka o síle cca 5 mm a plňte jimi břišní dutiny pstruhů. Alobal potřete olejem, položte na něj rybu a zakápněte ji olejem, pevně zaviňte. Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C, pečte cca 40 minut. Brambory jenom očistěte a nakrájejte je na plátky o síle 5 mm. Plátky osušte utěrkou a orestujte na oleji dozlatova, poté trošku osolte.
Doba přípravy: 60 minut
Rebarbora s vanilkou
Ingredience: 1 kg rebarbory, 500 g cukru, vanilkový lusk
Příprava: Rebarboru nakrájejte na kousky a přibližně pět minut ji povařte v širokém hrnci s cukrem, vanilkou a 120 ml vody. Posléze ještě horké plňte do sklenic. Sklenice dobře uzavřete a nechte je vychladnout dnem vzhůru.
Doba přípravy: 25 minut
Rebarborový koláč
Ingredience: 4 stonky rebarbory, 2 hrnky třtinového cukru, 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky, půl hrnku celozrnné mouky, 120 g másla, 3 vejce, 50 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských ořechů, 1/2 hrnku 100% pomerančového džusu, na drobenku: 50 g celozrnné mouky a 50 g másla
Příprava: Oloupanou rebarboru nakrájejte na slabší plátky, promíchejte ji s jedním hrnkem cukru a nechte odležet. Zbylý cukr promíchejte s prosetou polohrubou a celozrnnou moukou. V kastrůlku si rozpusťte máslo a nechte trochu vychladnout. Žloutky přidejte do mouky, vmíchejte pomerančový džus a vlijte sem máslo. Nakonec do těsta zapracujte tuhý sníh z bílků. Těsto vlijte na plech opatřený pečícím papírem a navrch rozložte rebarboru. Ze zbylého másla, moučkového cukru, ořechů a mouky zpracujte pomocí prstů drobenku a dejte ji na koláč. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 25 minut.
Doba přípravy: 40 minut