Pohanka chutná i léčí!
Pohanka, jídlo našich babiček dnes znovu přichází do módy. Je známá jak svou výtečnou chutí, tak výraznými léčebnými účinky. Její využití je skutečně všestranné! Pojďme ji spolu ochutnat!
Pohanka je bezlepková obilovina, která pochází z východu. Dnes se pěstuje také u nás, i když ve zdravých výživách často naleznete produkty dovážené například z Číny. Pohanka je velmi ceněna pro svůj obsah rutinu, vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů, zejména zinku, vitamínu skupiny B, vitamínu E a C.
Pohanka je velmi výživná, je vhodná pro sportovce, těhotné ženy a osoby v rekonvalescenci. Z makrobiotického hlediska zahřívá, patří do skupiny potravin s energií jang. Konzumace pohanky také snižuje vysokou hladinu cholesterolu a působí příznivě při žaludečních a dvanácterníkových vředech a silné menstruaci.
Je výbornou alternativou pro osoby s nesnášenlivostí lepku. Z velmi chutných pohankových produktů uveďme například pohankové křupky, kaše, vločky, lámanka či krupice, z mouky je možné upéct jak výborný chleba, tak chutné koláčky. Pohankové slupky se používají jako výplň zdravotních polštářků nebo se z nich vaří léčebný čaj. Pohankové slupky obsahují nejvíce rutinu.
Co je to rutin?
Rutin patří do skupiny flavonoidů (vitamín P), které snižují propustnost cévních kapilár a zpevňují stěnu žil. Používá se při léčbě křečových žil, chorobné krvácivosti, při problémech s cévami, žílami, při hemeroidech, při nedostatku vitamínu C (podporuje vstřebávání vitamínu C), při praskání žilek a cév.