Potraviny nevhodné pro těhotné
Těhotenství je krásné období v životě každé ženy, které přináší kromě radostí také spoustu omezení. Přinášíme vám kompletní seznam všech potravin, bylin a doplňků stravy, kterým byste se měli v době těhotenství spolehlivě vyhnout!
Kromě doporučení vyhnout se zakouřeným prostorám, rentgenovému záření a pití alkoholu, platí pro nastávající maminky také opatrnost při užívání léků, které by mohly způsobit poškození plodu. Ideální je neužívat vůbec žádné léky a v případě jakýchkoli potíží se obrátit na lékaře. A jak jsou na tom bylinky?
Bylinky, které se v žádném případě nedoporučuje užívat v těhotenství (některé z nich mohou vyvolat potrat):
- šalvěj lékařská, aloe pravá, hluchavka bílá, hloh obecný, hřebíček obecný, jalovec obecný, pelyněk černobýl, jmelí bílé, kozlík lékařský, lékořice lysá, majoránka obecná, mateřídouška obecná, petržel zahradní, přeslička rolní, prvosenka jarní, podběl lékařský, máta peprná, medvědice lékařská, mydlice lékařská, mařinka vonná, rozmarýn lékařský, šafrán setý, skořice, sedmikráska obecná, zázvor lékařský
- samozřejmostí je neužívat žádné jedovaté byliny se silnými účinky a to ani v malém množství!
Bylinky, které jsou doporučeny v těhotenství:
- heřmánek pravý, maliník, ostružiník, jahodník, černý rybíz, šípek, borůvka, brusinka, meduňka lékařská, měsíček lékařský, roibos
- vynikajícím prostředkem k usnadnění porodu je čaj z maliníkového listí
- spornou bylinkou je zázvor, který se doporučuje pouze v malém množství a pouze na počátku těhotenství k zabránění těhotenským nevolnostem
Potraviny, kterým je třeba se v těhotenství vyhnout:
- nejezte nedostatečně tepelně upravené maso, vnitřnosti, vejce, sushi nebo tatarské bifteky z důvodu rizika bakteriální infekce (salmonely, listerie – mohou vyvolat potrat)
- vyhněte se nepasterizovanému mléku a mléčným výrobkům (riziko bakteriální infekce)
- omezte konzumaci mořských ryb (rtuť, těžké kovy)
- vyhněte se nadbytku vitamínu A, který může způsobit vznik vývojových vad plodu (játra, mrkev, rajčata,…)