Potraviny s nízkým glykemickým indexem vám pomůžou zhubnout!

magazinzeny.cz

Pokud trpíte cukrovkou nebo chcete zhubnout, ideální pro vás je vybírat si ke konzumaci potraviny s nízkým glykemickým indexem. Co je to vlastně glykemický index a které potraviny s jeho nízkými hodnotami jsou vhodné pro váš jídelníček?

Glykemický index (GI) je veličina, která udává rychlost a množství využitelné glukózy v potravinách. Znamená to, že glukóza jako taková má hodnotu 100 a poměrně rychle vám zvedne hladinu cukru v krvi. Využitelná energie pak rychle klesá a je třeba sáhnout po další. Složité cukry se na glukózu mění pomaleji, proto je vhodnější konzumovat polysacharidy namísto jednoduchých cukrů.

Každá potravina má zjištěnou číselnou hodnotu GI a pokud se budeme řídit touto informací a vybírat si ke konzumaci potraviny s nízkým GI, budeme mít více energie po delší dobu, bude se nám snadněji hubnout a eliminujeme riziko vzniku cukrovky a jiných civilizačních onemocnění.

Co tedy jíst?

Vyhněte se všem sladkým potravinám, moučníkům, cukru, medu, sladkému ovoci, bramborám v jakékoli podobě, pivu a konzumujte hodně zeleniny, celozrnných obilovin, bílkovin (maso, mléko, vejce), luštěnin a kyselého ovoce.

Mezi konkrétní potraviny s nízkým glykemickým indexem patří například zelená listová a kořenová zeleniny, houby, luštěniny, cibule, česnek, rajčata, papriky, ořechy, celozrnné obiloviny, vejce, ryby, maso, mléko, jablka, hrozny, pomeranče, třešně, meruňky, švestky, ananas, borůvky, avokádo, citrusové plody, arašídy a dokonce i čokoláda.