Potraviny se skrytou silou

magazinzeny.cz

Naučte se, jaké jsou překvapující zdravotní přínosy známých a oblíbených potravin! Všichni víme, že mléčné produkty obsahují vápník a že jsou rajčata vhodná pro naše srdce. Ale věděli jste, že mají taktéž protirakovinné vlastnosti? Přečtěte si a objevte další skryté přínosy potravin, která už tak běžně konzumujeme.

 Sýr

Co běžně víme: obsahují vápník, aby naše kosti byly silné

Bonusový efekt: je také plný vitamínu K2. Nedávná rozsáhlá evropská studie na více než 24 000 lidech ve věku 34 až 64 let zjistila, že vysoký přísun vitamínu K2 v potravě může snížit riziko vzniku rakoviny tím, že aktivuje geny, které rakovinné buňky ničí. Jiné zdroje vitamínu K2: žloutky, kuřecí maso a listová zelenina.

Rajčata

Co běžně víme: obsahují lykopen chránící naše srdce

Bonusový efekt: rajčata v sobě ukrývají taktéž apigenin, silný flafanoid (antioxydant). Ženy s nejvyšším příjmem apigeninu (který se nachází mj. i v celeru, petrželi a dalších rostlinných potravinách) měly nejmenší pravděpodobnost vzniku rakoviny vaječníků. Zjistil to výzkum nemocnice Brigham a harvardské lékařské fakulty.

Losos

Co běžně víme: omega-3 mastné kyseliny přispívají ke snížení hladiny triglyceridů a brání tak hromadění a zanášení cév

Bonusový efekt: Lidé, kteří jedli největší množství této ryby – nebo jiných potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny jako jsou třeba oříšky – měli o 20% nižší pravděpodobnost onemocnění dásní, jak zveřejnila harvardská studie v novinách Americké dietetické asociace.

Dle zahraničních zdrojů