Pozor na pečivo

magazinzeny.cz

Dnešní pečivo obsahuje látky, na které mohou být lidé přecitlivělí. Tím hlavním problémem je přítomnost lepku, o jehož zdravotních rizicích si dnes povíme blíže.

V roce 1920 americká vláda zjistila, že zvířata krmená bílou moukou začnou projevovat neurologické onemocnění a dříve umírají Místo toho, aby se tento smrtelný výrobek zakázal, tak bylo nařízeno, aby byl „obohacován“ železem a několika vitamíny za účelem nápravy případných problémů. Toto rozhodnutí však mělo za následek vznik ještě zákeřnějších výsledků v podobě diabetu, onemocnění srdce a rakoviny milionů lidí.

Citlivost na lepek se v současné době stává stále rozšiřujícím se problém. Oficiálně se nejedná o žádné onemocnění, a proto neexistuje žádná vhodná léčba. Vyhnout se této citlivosti lze pouze omezením konzumace všech potravin, která lepek obsahují.

Existuje celkem 35 onemocnění, které mohou být způsobeny konzumací lepku, jak uvádí New England Journal of Medicine. Mezi tyto symptomy patří: artritida, ADHD, deprese, úzkost, lupénka, časté bolesti hlavy, ekzém, únava, ztráta svalové koordinace, osteoporóza, oslabení imunitního systému, plísňová onemocnění, ztráta váhy a podvýživa.

Citlivost na lepek zvyšuje nebezpečí onemocnění jater, diabetem prvního typu, obezitou, rakovinou trávicího traktu a autismem.

Lepek je přidáván do výrobků, protože zvyšuje pocit hladu, nutí vás tak více konzumovat. Toho je dosaženo zvyšováním hladiny ghrelinu v trácicím traktu. Lepek také reaguje s leptinem, která slouží k vzniku pocitu nasycení a také uklidňuje pocit bolesti.

  • Přecitlivělost na lepek způsobuje záněty, které poškozují tělesné tkáně vznikem autoimunitní reakce
  • Cukr nemůže sloužit k výživě rakovinných buněk pouze sám. Lepek a aminko kyselina glutamová byly studovány a bylo zjištěno, že hrají klíčovou roli v procesu rakovinného bujení
  • Lepek je excitotoxin, který zabíjí mozkové buňky
  • Lepek může být štěpen na zvláštní proteiny, které jsou podobné psychedelickým drogám. Jedná se o proteiny podobné opiátům, které se nazývají glutenomorfiny.
  • Citlivost na lepek způsobuje, že ztrácíte důležité vitamíny rozpustné v tucích, jako jsou vitamín D a K
  • V poslední době bývá konzumace lepku dávána do souvislosti s problémy hustoty kostí (osteoporózou)

Řešením je přestat lepek jíst. Lepek každého negativně poznamenává, některé jeho efekty jsou viditelné okamžitě, ale některé mohou čekat na své objevení několik let. Když dojde ke konečnému projevu onemocnění, jsou souvislosti s lepkem často přehlíženy nebo popírány. Život bez lepku je životní volbou pro zdravé tělo i mysl