Proč jsou datle prospěšné zdraví?
Datlovník roste v tropů a jedná se o palmu, která dorůstá až 30 metrů, přičemž jejho plody, známé jako datle, jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. Datlovníku se daří v oblastech, kde je velké teplo a menší vzdušná vlhkost, ovšem ke svému dobrému růstu a tvorbě datlí potřebuje dostatečné množství vodních zdrojů.
Co datle obsahují
Jedná se hlavně o vitamin A, vitamin B1 a dále o vápník. V datlích najdeme až 30% vody, až 50% cukrů, okolo 3% bílkovin a 2% tuků, až 3% buničiny a zbytek tvoří ostatní látky.
Z výše uvedeného je zřejmé, že datle jsou chutnou pochoutkou, která ale není příliš vhodná pro zájemce o hubnutí nebo pro lidi, kteří přiberou i při pouhém pohledu na jídlo. Naopak vápník z datlí dělá zajímavé ovoce v oblasti prevence zdravých kostí a páteře, neboť je jejich základním stavebním kamenem.
Datle v kuchyni
Většina lidí konzumuje datle tak, jak je koupí na pultech obchodů, ovšem datle nabízejí i další možnosti. Milovníci alkoholu se můžou pokusit sehnat datlové víno nebo datlový likér, datle se používají i k vaření a pečení, přičemž zajímavou specialitou je ovocný chléb s názvem adšu.