Protikvasinková dieta

magazinzeny.cz

Zásady protikvasinkové diety jsou jednoduché. Je potřeba vynechat to, co kvasinky ze všeho nejvíce milují a to je cukr. Z jídelníčku vynecháme také všechno, co podléhá plesnivění a kvašení (pečivo obsahující kvasnice, plísňové sýry, přezrálé ovoce apod.) a naopak zvýšíme přísun tak zvaných „přátelských bakterií“jako jsou laktobacily a bifidobakterie (jogurty s živými kulturami, podmáslí). Výborné je kysané zelí, čerstvé zeleninové saláty a česnek.

Co jíst při protikvasinkové dietě:

–        celozrnné výrobky, vločky, suchary, extrudované chlebíčky, křupky, kukuřičné lupínky (vše bez cukru, vynecháme pečivo obsahující kvasnice), povolen je samožitný kváskový chleba, jáhly, pohanka, hnědá rýže
–        bílé jogurty s živými kulturami, podmáslí
–        čerstvou zeleninu (artyčoky, brokolice, celer, mrkev, hrášek, zelí – také kysané, kedluben, ředkvička, čekanka, salát, špenát, česnek, cibule, pórek, řeřicha, pažitka, křen…)
–        ovoce ne příliš sladké a podléhající kvašení (borůvky, grepy, zelená jablka, hrušky, rybíz, švestky, třešně, brusinky, ostružiny, angrešt, meruňky…)
–        maso (čisté, libové, ryby)
–        sladidla (melasa, javorový sirup a obilné slady)
–        bylinky, luštěniny, ořechy a semena
–        nápoje (čistá neperlivá voda, zelené čaje, maté, lapacho, bancha, zeleninové šťávy)

Zakázané potraviny:

–        bílé kynuté pečivo, sladké pečivo, těstoviny z bílé mouky, příliš se také nedoporučuje bílá rýže a kukuřice
–        tučné mléčné výrobky, plísňové sýry, sladké mléčné výrobky
–        tučná masa, uzeniny, smažená jídla
–        konzervy a polotovary, přídatné látky, nakládaná zelenina,…
–        cukr a jakékoli sladkosti
–        sladké, přezrálé ovoce (banány, datle, fíky, broskve, kompoty, džemy,…)
–        kakao, kečup, omáčky, droždí,…
–        káva, sladké nápoje, pivo, alkohol, perlivé minerálky, ovocné čaje
–        fermentované sójové produkty, tempeh, miso, …
–        omezit brambory, kukuřici, fazole…