Recepty na kdoule – tradiční, ale zapomenuté jídlo našich předků
Kdoule ve vinné omáčce
Ingredience: 2 kdoule, 6 lžic cukru, 300 g bezinek, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžíce citronové šťávy, 500 ml Cabernetu Sauvignon, 1 vanilkový cukr, 2 badyány, 3 lžičky škrobové moučky
Příprava: Oloupané kdoule rozpulte a odstraňte jádřince. Litr vody svařte s 2 lžícemi cukru, mletým zázvorem a citronovou šťávou. Kdoule vařte v nálevu cca 20 minut, poté sceďte, ale nechte si tekutinu. Omyté bezinky uveďte do varu s vínem a 500 ml kdoulového vývaru. Přidejte 4 lžíce cukru, vanilkový cukr a badyán. Vařte deset minut a pak omáčku přeceďte. Škrobovou moučku rozšlehejte ve 3 lžících vody a vmíchejte do omáčky. Nechte vychladnout, občas zamíchejte a pak rozlévejte do talířů.
Doba přípravy: 40 minut
Kuře na kdoulích
Ingredience: 3 kdoule, 1 kuře, 1 citron, 1 cibule, 2 lžíce medu, podle chuti rozmarýn, sůl, pepř
Příprava: Kuře opláchněte, osušte, z vnější i vnitřní strany dostatečně osolte, opepřete a pomažte medem. Poté kuře posypte najemno nasekaným rozmarýnem a dejte do předehřáté trouby v pekáči. Kuře podlijte trochou vody. Oloupané a jádřinců zbavené kdoule nakrájejte na osminky, přidejte je do pekáče, přidejte také plátky citronu a měsíčky cibule. Přiklopené pečte dozlatova a do doby, než bude kuře měkké.
Doba přípravy: 70 minut
Salát s kdoulemi a kozím sýrem
Ingredience: 3 kdoule, 2 malé římské saláty, 120 g kozího sýra, 3 lžíce sušených brusinek, 3 lžíce vlašských ořechů, podle chuti citronová šťáva, sůl, olivový olej
Příprava: Brusinky namočte a dejte stranou. Oloupané s jádřince zbavené kdoule nakrájejte na měsíčky. Kdoulovou dužinu krátce povařte ve vodě do změknutí a pak nechte vychladit. Salát natrhejte na kousky a vložte je do mísy, přidejte brusinky, trochu citronové šťávy, nasekané vlašské ořechy, rozdrobený kozí sýr a kdoule. Osolte a zakápněte olivovým olejem.
Doba přípravy: 20 minut