Recepty na sladké brambory

magazinzeny.cz

Kuřecí rizoto se sladkými bramborami

Ingredience: 250 g jasmínové rýže, 1 kuřecí bujonová kostka, 500 g kuřecích prsních řízků, 2 menší sladké brambory, 1 lžíce sójové omáčky, trochu másla a soli

Příprava: Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a osmahněte na másle do zbělání. Pokapejte sójovou omáčkou, osolte podle chuti a přendejte do zapékací misky. Maso pokryjte na kostičky nakrájenými sladkými bramborami, posypte suchou rýží a zalijte rozpuštěnou bujonovou kostkou v 750 ml horké vody. Přikryjte a dejte péct do vyhřáté trouby na na 180 °C. Po třiceti minutách odkryjte a pečte ještě cca čtvrt hodiny.

Doba přípravy: 50 minut

Sladké brambory s jogurtem a pohankou

Ingredience: 5 sladkých brambor, 200 g květáku, 1 lilek, 1 jarní cibulka, 250 g bílého jogurtu, 1 hrnek instantních pohankových vloček, 2 lžíce sójové omáčky, trochu másla, bylinkové soli a cukru

Příprava: Instantní pohankové vločky nasypte do misky, osolte a přelijte vroucí vodou. Přikryjte je a nechte nabobtnat. Mezitím nakrájejte na kolečka jarní cibulku a osmahněte ji na másle, přidejte růžičky květáku a kostičky lilku (neoloupaného). Ochuťte bylinkovou solí a duste pod pokličkou bez podlévání na mírném plameni. Cca po čtvrt hodině přidejte oloupané a na kostičky nakrájené sladké brambory, jogurt a dál duste. Dochuťte cukrem a promíchejte s pohankovými vločkami.

Doba přípravy: 45 minut

Sladké brambory zapečené s mletým drůbežím masem

Ingredience: 3 velké sladké brambory, 500 g drůbežího mletého masa, 1 lžíce koření na drůbeží maso, 2 jarní cibulky, 2 lžíce másla, olej podle potřeby, 2 lžíce celozrnné mouky, 300 ml mléka, trochu sójové omáčky, 1 mozzarella

Příprava: Mleté maso osmahněte na trošce oleje, ochuťte kořením na drůbeží maso a povařte na mírném ohni. Občas promíchejte. Oloupané a na tenké plátky nakrájené brambory naskládejte do máslem vymazané zapékací misky (půlku množství). Připravte si bešamel smícháním másla, mléka a mouky, přidejte sójovou omáčku. Na brambory vložte opečené maso, posypte ho nasekanými cibulkami a poklaďte druhou vrstvou brambor. Zalijte bešamelem a dejte zapéct na cca 200 °C. Po dvaceti minutách pečení posypte strouhanou mozzarellou a pečte dalších pět minut.

Doba přípravy: 50 minut