Rychlé a dobré recepty
Připravili jsme vám dobré a snadné recepty, které budete mít zvládnuty do dvaceti minut. Většina receptů je vhodná pro čtyři osoby. Přejeme všem návštěvníkum magazínu ženy dobrou chuť 🙂
Grilovaná cuketa s tuňákem
2 cukety střední
2 konzervy kvalitního tuňáka Rio Mare
2 brambory
2 vejce
česnek
majoránka
sůl
pepř
Postup
Cukety oloupejte a nastrouhejte na jemno, vodu z nich vymačkněte. Pak k tomu přidejte nastrouhané brambory, česnek, vajíčka 2, osolte, opepřete, přidejte majoránku a vše důkladně promíchejte. Vše dejte do zapékací mísy a pečte asi 35 minut. Podávejte se zeleninovým salátem nebo zeleninovou oblohou.
Rychlá bagetka
1 bageta
4 stroužky česneku
10 dkg změklého másla
trochu soli.
Postup
Máslo utřete s prolisovaným česnekem a solí. Bagetu vždy asi po 2 cm nakrojte, ale nedokrajujte. Spodní kůrka musí zůstat vcelku. Utřeným česnekovým máslem potřete zářezy z obou stran. Bagetu zabalte do alobalu a za občasného obracení grilujte zhruba 10 minut.
Dýňová polévka
cca 400 g dýně (oloupaná, bez semen)
1 cibule
cca 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
olej
sůl, pepř
Postup
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte na oleji. Poté přidejte na malé kousky nakrájenou zeleninu a na větší kousky nakrájenou dýni. Zalijte vodou a vařte do měkka. Poté rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Pro zjemnění můžete přidat trochu smetany. Podávejte např. s kousky opražené žemle nebo chleba.
Obměna
Základní suroviny můžete doplnit např. 1-2 bramborami. Místo vody můžete použít vývar, ale není to nutné.
Také můžete ke konci vaření přidat zelený hrášek, který necháte celý a zelené kuličky hrachy vypadají v oranžové polévce krásně. Nebo můžete do hotové polévky nasypat nakrájenou jarní cibulku, petrželku nebo jiné bylinky.
Snadné těstoviny
500 g těstovin
200 g Nivy
100 g šunky
3 stroužky česneku
cibule
250 g smetany ke šlehání
petrželka
sůl
pepř
olej
Postup
Těstoviny uvařte v osolené vodě. Salám pokrájejte nadrobno, Nivu nastrouhejte. Utřete česnek se solí, petrželku a cibuli posekejte najemno. V hrnci na oleji zpěňte cibuli, přidejte salám, česnek a krátce opražte. Vlijte šlehačku a než se začne vařit, přisypte Nivu a nechte ji rozpustit. Ochuťte solí, pepřem a petrželkou. Těstoviny dejte na talíř a přelijte omáčkou.
Špagety s bazalkovým pestem
1 stroužek česneku
200 g cherry rajčat
1 svazek čerstvé bazalky
hrubá mořská sůl
50 g piniových oříšků
50 g nastrouhaného parmazánu
100 ml olivového oleje
400 g špaget
Postup
Česnek oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Rajčata omyjte a pokrájejte. Z bazalky otrhejte lístky, několik si jich odložte na ozdobení, zbylé nasekejte nožem nebo natrhejte na kousky. V hmoždíři utřete dohladka bazalku s 1/2 lžičky soli, česnekem a oříšky, postupně přidejte sýr a po menších dávkách olej. Špagety uvařte v osolené vodě. Z uvařených těstovin odeberte menší šálek vody a slijte je. Špagety promíchejte s pestem, případně zalijte trochou vody ze špaget, přimíchejte čerstvá pokrájená rajčata, rozdělte na porce a ozdobte.