Skvělé koření – kopřiva dvoudomá
Mnoho českých hospodyněk nenapadne, že “obyčejná” kopřiva dvoudomá by mohla mít své místo v kuchyni jako koření, přesto tomu tak je, navíc je kopřiva známá v lidovém léčitelství jako jedna z velmi účinných bylinek.
Kopřivu netřeba pěstovat, narazíte na ni často i tam, kdebyste si ji příliš nepřáli, ale s jistotou se bude nacházet na různých rumištích, v příkopech, okolo řek apod.. Pro sběr jsou nejlepší čerstvé vrcholky kopřiv.
Kopřiva a lidské zdraví
Kpřiva nabízí vitamin C, karoten, vitamin B, vitamin K nebo vitamin E, zrovna tak jako křemík, vápník, hořčík, železo nebo chlorofyl.
Pravidelné užívání kopřivy snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při krvetvorbě a jarní únavě, dokáže podpořit činnost jater, ledvin i žaludku. Další vliv je v oblasti revmatismu a při činnosti střev.
Kopřiva v kuchyni
Nejčastější formou přípravy je spaření čerstvých listů a jejich užití v zeleninových polévkách, jako součást špenátu, můžete ji vyzkoušet smíchat s listy pampelišky a udělat si chutný a hlavně super zdravý pampeliškovo-kopřivový salát.