Skvělé koření – petržel zahradní
Petržel zahradní je dvouletá až vytrvalý rostlina, která pochází ze Středomoří, ale již dávno se uchytila v České republice, kde ji lze bez problémů pěstovat.
Jak pěstovat petržel
Semínká je možno vysévat od dubna do července, přičemž je důležité neztratit hlavu, když se nebude nic dlouho dít – může klíčit až 3 týdny. Petržel můžete pěstovat jak na záhoně, tak v květináči nebo truhlíku v bytě během zimy.
Petržel a zdraví
Listy petržele mají hodně vitaminu C, betakaroten, flavonoidy, železo a hořčík a dají se skvěle využít jako prevence proti bakteriálním onemocněním. Kořen obsahuje také vitamin C, ale jeho zde méně, než v listech, v kořenu také najdeme vitamin B1 a vitamin B2.
Celkově platí, že petržel má močopudné účinky, ale nesmí se to s ní přehánět, protože silice můžou dráždit ledviny. Vedle těchto účinků můžeme zmínit podporu trávení a chutě k jídlu.
Petržel v kuchyni
Petržílková nať se jako koření uplatní v podstatě ve všech druzích jídel, kořen petržele se obvykle používá do zeleninových polévek nebo jako základ zeleninového vývaru.