Skvělé koření – Šťovík kyselý
Šťovík patří mezi trvalky a při příznivých podmínkách dorůstá až 50cm, přičemž se jedná o klasickou evropskou rostlinu, se kterou se můžete běžně setkat i ve volné přírodě. Pokud se rozhodnete pro jeho pěstování, doba pro výsev je v brzkém jaru přímo na záhony bez předpěstování.
Šťovík a lidské zdraví
Ve šťovíku se nachází vitsamin C, betakaroten, železo, draslík, křemík, mangan, silice a další zdraví prospěšné látky. Jako mnoho druhů koření i šťovík podporuje chuť k jídlu, ovšem mezi jeho skvělé pčinky patří podpora krvetvorby a podpora činnosti tlustého střeva.
Se šťovíkem by se to nemělo přehánět, jelikož obsahuje kyselinu šťavelovou, která ve větším mmnožství není zdraví prospěšná a při občasné konzumaci ji můžeme potlačit tím, že do jídla přidáme mléko nebo smetanu.
Šťovík v kuchyni
Šťovík může nahradit špenát nebo ho můžeme se špenátem smíchat. Je také vhodným kořením do různých polévek a lze ho využít jako součást zeleninových salátů, aby získaly kyselou chuť. Tradičně se používá v ruské kuchyni do borščce,, svoje místo najde i v dresinkách a majonézách.