Spalte rychle svůj tuk
Ano, tělesný tuk naše tělo udržuje v teplu, chrání nás a drží při životě. Ale přemíra dobré věci může být velice špatná. Proto vám přinášíme seznam potravin, které urychlují spalování tuku!
* bobule
Možná víte, jak zázračný vliv má vláknina na hubnutí. Udržuje vás po celý den spokojený a i potřeba vyhledávat ledničku je menší. Málokdo ovšem ví, že jsou bobule skvělým zdrojem vlákniny. Maliny přitom vedou, obsahují 8g vlákniny na šálek. V závěsu jsou ostružiny s 7,4 g, v borůvkách naleznete 3,5 g.
* krůtí
Drůbež má ze všech typů masa nejméně kalorií. Stejně jako mléčné výrobky obsahuje aminkyselinu leucin, což hraje roli při zachovávání svalové hmoty při hubnutí a urychluje náš metabolismus. Protein taktéž více zasytí než tuk či sacharidy, takže je větší šance, že se nebudete přejídat.
* enova olej
Olej vyrobený ze sóji a řepkového oleje obsahuje diglyceridy, což je druh tuku, který je metabolizován odlišným způsobem, než triglyceridy (v jiných olejích – dokonce i v olivových). Díky tomu se tuk neukládá a tělo snáze hubne.
* arašídy
Je tak trochu ironie, že tato oblíbená pochoutka slonů bojuje proti váze, zpomaluje nárůst hladiny krevního cukru a snižuje hlad. Jedna studie prokázala, že jedinci, kteří jedli 500 kalorií arašídů po dobu 3 týdnů, byli beze změny tělesné hmotnosti a zaznamenali 24% pokles hladiny triglyceridů – tuků v krvi souvisejících s onemocněním srdce. Navíc arašídy umí i zasytit a pomáhají tak jíst méně.
* nízkotučný jogurt
Nízkotučný jogurt je jedním z nejlepších zdrojů vápníku, což je minerál, který pomáhá bojovat proti tuku. Nedostatek vápníku navíc vede k uvolňování kalcitriolu, hormonu, který nás vede k ukládání tuku. Denní příjem vápníku naopak pomáhá spalovat tuk efektivněji. Jako krůtí maso obsahují mléčné produkty leucin, který taktéž pomáhá bojovat proti tuku.
* cereálie ke snídani
Získáte tak více vlákniny a budete snídat méně tuků, než obsahují běžné oblíbené snídaně. Jednak získáte hodně energie a jednak budete snáze hubnout. Studie potvrdila, že ženy, které jedly cereálie měly o 30% menší pravděpodobnost, že budou obézní.