Topinambury alias židovské brambory v kuchyni

magazinzeny.cz

Už jste někdy ochutnali topinambury? Víte, že obsahují řadu cenných látek a dokonce výborně chutnají? Ochutnejte je!

Topinambury jsou hlízy slunečnice topinambur, které byly v 17. století dovezeny z Ameriky do Evropy. Běžně se pěstují jako krmivo pro dobytek a málokdo ví, o jaký cenný poklad se jedná. Obsahují vlákninu a minerály, poměrně slušné množství železa, draslíku, křemíku a hořčíku. Pro velký obsah inulinu jsou ceněny také diabetiky.

Konzumace židovských brambor je příznivá jak pro obsah rozpustné vlákniny inulinu, která má nejen sladkou chuť, ale také pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, tak také pro další příznivé účinky na zdraví člověka – snížení cholesterolu a krevního tlaku, podpora trávení, detoxikace jater, odvodnění a posílení urologického systému.

Připravují se podobně jako brambory. Mohou se vařit, dusit, zapékat nebo jíst také syrové. Chutnají podobně jako artyčoky. Patrná je lehce oříšková příchuť.