Vánoční zvyky a tradice: kapr

magazinzeny.cz

Vánoce jsou časem klidu a lásky. Pro mnohé je to období zázraků, kdy je vše možné. Není divu, že je s tímto obdobím spjato tolik různých zvyků a tradic. Pojďme se podívat na ty nejběžnější a zařaďme je do letošních vánočních svátků!

Dnes považujeme za tradiční jídlo vánočního kapra. V dřívějších dobách se ryby na vánoční tabuli nenacházely a ani v zahraničí nejsou běžné. Mezi standardní vánoční večeři našich předků patřili hlavně luštěniny a polévy, vzpomeňme i na tradičního houbového kubu.

Ryby – zejména kapr a rybí polévka – se objevily na štědrovečerní tabuli teprve začátkem 20. století a to díky bohatým měšťanům. V současné době si Vánoce bez kapra neumíme představit. Recept na tradiční smažený kapr s bramborovým salátem se objevil prvně kuchařce z roku 1924 od M. D. Rettigové.

V souvislosti s kaprem je nutné zmínit i další zvyk – ukládání šupin pod talíř v průběhu štědrovečerní večeře. Šupina má přinášet dostatek peněz a štěstí. Aby bylo peněz co nejvíce, nosí ji mnozí po celý rok v peněžence.

Pokud by se vám kapra zželelo a napadlo vás pustit ho do řeky, nečiňte tak. Kapři jsou po celém procesu výlovu a transportu k vám natolik vystresovaní, že nemají dostatek sil, aby delší dobu přežili.