Vše o kávě 1/2

magazinzeny.cz

Káva a její pěstování

Ne všude je ideální prostředí pro pěstování kávy. Jsou lokality, kde se jí daří více. Jsou to především vyšší oblasti tropického pásma, kde se teploty pohybují od 15 do 24 stupňů Celsia. Důležitá je pro dané podnebí i střední vlhkost, ale i to, jaký konkrétní kávovník je pěstován. Může se jednat jak o nízké keře, tak se může jednat o vysoké dřeviny dorůstající výšky i 18 metrů.

Plody kávovníku zrají různou dobu

Jelikož káva a její plody nejsou jenom jednou univerzální rostlinou, je třeba říci, že i samotné plody zrají různou dobu. Ta nejkratší se pohybuje v délce šesti měsíců, zatímco ta nejdelší doba je spojena se zráním zhruba 11 měsíců. Plod samotný je velmi podobný třešni, přičemž uvnitř jsou většinou dvě semena, která se právě k výrobě kávy používají.

Známe tři hlavní druhy kávy

Aktuálně se káva dodávaná na světové trhy dělí hned do tří hlavních skupin, které se liší samotným druhem, stejně jako se liší i tím, jak je pěstována, nebo jak chutná. Jde o druhy:

  • Coffea arabica
  • Ciffea robusta
  • Coffea liberica

Nejběžnějším druhem kávy je první jmenovaný typ, kterým je arabica. Vyznačuje se tím, že má zajímavé aroma, je méně hořká a je celkem delikátní.