Vše o kávě 2/2
Arabica má převahu
Především pro její oblíbenou chuť, ale i pro jednodušší pěstování je arabica stále dominujícím druhem kávy. Z hlediska veškeré sklizně platí, že zhruba 75 % veškeré úrody tvoří právě arabica. Je to dáno mimo jiné také tím, že její pěstování je mnohem méně náročné a dokáže být bez potíží pěstována i v celé řadě oblastí, které nenabídnou zcela dokonalé podmínky, jaké byly zmíněny výše.
Káva a její historie
Ta je opravdu velmi stará, a souvisí s jemenským přístavem s názvem Mokka. Právě odtud se kávová zrna začala známými obchodními cestami šířit do celého světa. V Evropě se objevila v roce 1 615. Nejprve však v souvislosti s kávou došlo k tomu, že se jenom žvýkala, nebo byla zrna použita například na výrobu různých kávových koulí. Teprve později došlo ke klasickému pražení kávových zrn.
Káva se pěstuje ve více než padesáti zemích
Že jde o velmi žádanou komoditu, dokládá i fakt, že se aktuálně káva pěstuje ve více než padesáti zemích světa. Ty dokážou celkově vyprodukovat až 60 milionů kilogramů kávy ročně. To jasně potvrzuje, o jak žádaný nápoj dnes z celosvětového hlediska jde. Dominuje především oblast Ameriky, stejně jako oblast Afriky a dále oblast Asie.