Vše o uzení 1/2
Udit lze mnoho potravin
Uzení je unikátní v tom, že není problém udit celou řadu potravin, které dostávají velmi unikátní a lákavou chuť od samotného kouře. Variacím se meze nekladou a mnozí lidé dnes dokážou dát do udírny skutečně celou řadu pokrmů. Pokud se podíváme na to, co všechno je možné vyudit, patří mezi hlavní kategorie:
· Maso
· Ryby
· Sýry
Uzení není realizováno jenom pro zlepšení chuti
Ta je také velmi důležitá, ale zároveň je třeba říci, že když máme zmapovat vše o uzení, nesmíme zapomenout na to, že to dokáže prodloužit trvanlivost potravin. Je to dáno tím, že je vytvořena neprostupná vrstva, skrz kterou se k jídlu nedostávají bakterie.
Udí se různým typem kouře
Jsou dvě možnosti, jak udit. Buď teplým kouřem, který má do osmdesáti stupňů u kterého je zaručen rychlý výsledek, ale kratší trvanlivost. Druhou možností je studený kouř, který má výrazně nižší teplotu. Zde se může udit dokonce až dva dny. Jídlo má často zajímavější chuť a má také mnohem delší trvanlivost.
Chuť je ovlivňována dřevem
Pokud se udí klasicky, hraje roli také použité dřevo. Konkrétně je nejlepší dřevo tvrdé, nebo dřevo z ovocných stromů. Každý jiný typ dokáže dodat jídlu jinou chuť, a proto je často kombinováno, stejně jako je často i různě zkoušeno.