Vysoké teploty vyžadují správné jídlo

magazinzeny.cz

Chvíle horka jsou pro letošní léto typické a tak je na místě podívat se, jaké jídlo v náročných dnech tělu prospívá. Můžete sami pozorovat, že zatímco v zimě si rádi dáme nějaké těžší jídlo, v létě preferujeme lehčí.

I v našem stravování se projevuje zvýšená potřeba tekutin. Při vysokých teplotách je vhodné dopřát si červené či žluté melouny, protože jsou až z 95 % tvořeny vodou. V létě je přitom vhodnější meloun žlutý, byť u nás není tolik oblíbený. Jednak má 3x více draslíku než meloun červený a díky obsahu beta karotenu pomáhá pokožce vzdorovat škodlivému slunečnímu záření.

V létě můžete vsadit na italskou chuti, zejména však na špenát. Obsahuje hořčík, který tělo vylučuje skrze pocení. Skrze látku lutein chrání před sluncem oči i pokožku.

V jídelníčku by se měly objevit i ostré potraviny. Česnek, zázvor či chilli stimulují pocení, čímž napomáhají organismu ochladit se.

Základem však budou dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které nejen obsahují dostatek vody, ale zejména živin a minerálních látek, díky kterým se vaše tělo účinně vypořádá s náročnými teplotami.