Základem zdraví je kvalitní kuchyňské vybavení

magazinzeny.cz

Zdraví je to nejcennější, co máme. Proto bychom se měli zajímat o to, jak si ho udržet a co negativně působí na náš organismus.

Jak již vyplývá z názvu článku, tak vybavení kuchyně z pohledu zdraví se stále hodně podceňuje. Každý máme v poličkách nějaké hrnce. Jenže zamysleli jste se někdy nad tím, z jakého jsou materiálu? Víte vlastně, kde jste je kupovali? V dnešní době platí víc, než kdy jindy, že není „nerez jako nerez“. Nerezové nádobí totiž patří k nejčastějším produktům, které nakupujeme do kuchyně. Při výběru byste se měli řídit nejenom vzhledem a nízkou cenou. Je velmi důležité, abyste nakupovali u ověřených prodejců, kteří prodávají zboží od kvalitních výrobců!

Ale tím to nekončí! Nádobí nejsou pouze hrnce, ale jedná se o široké spektrum věcí, které v kuchyni používáme. A všude se můžeme rozhodnout, zda si koupíme kvalitní věc, nebo ušetříme pár korun a současně ošidíme náš organismus. Připrava dobrého a zdravého jídla je totiž závislá nejen na tom, z čeho je nádobí vyrobeno, ale i na způsobu přípravy.

Pro vaší představu uvedeme jeden příklad. Uvařená zelenina má rozdílný obsah vitamínů a stopových prvků podle toho, jakým způsobem ji připravíme. V tomto případě byste totiž měli preferovat vaření v páře, které umožňuje zachovat větší počet zmíněných látek. A zeleninu si přece kupujeme právě kvůli jejím skvělým vlastnostem na náš organismus! Proto se rozhodně vyplatí vlastnit aspoň dva rozměrově rozdílné tlakové hrnce pro tento způsob vaření! Možná se divíte, proč nejméně dva?! Velikost sice neovlivňuje hladinu uchování důležitých látek v připravované zelenině, ale pokud jídlo vaříte ve větším hrnci, než je potřeba, tak vás to stojí víc času a peněz za zdroj energie nutný k vaření. Je proto rozumné myslet nejenom na zdraví, ale i na peněženku.

Zdravé vaření není žádná věda. Chce to jen trochu snahy, přemýšlení a adekvátní kuchyňské nádobí!